Észak-Kelet Ázsia egy újabb rakétafegyverkezési versenybe bonyolódik. Így jellemezték az orosz szakértők Dél-Korea kijelentését arról, hogy felgyorsítják az integrált légvédelmi- és rakétavédelmi rendszer létrehozását. Ez magába foglalja egy ballisztikus rakéta kifejlesztését, amely a KNDK területén található célpontok megsemmisítésére alkalmas.

A dél-koreai Honvédelmi Minisztérium bejelentése a rakétapotenciál modernizálásáról várható volt, – jegyezte meg Alekszander Voroncov orosz szakértők:

Az amerikaiak tavaly októberben megengedték a dél-koreaiak számára, hogy 800 km-re növeljék a rakétatávolságukat. Ez a döntés vegyes reakciókat váltott ki a világban. Az Orosz Külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki, mivel akkor ez természetesen erősítette a fegyverkezési- és a rakétatechnológiák versenyét a Koreai-félszigeten. Most a dél-koreai kormány Észak-Koreára mutogat, hogy ez egy válaszlépés az általa folytatott nukleáris kísérletre. Az északiak azonban Szöulra hivatkoznak, mondván, hogy a dél-koreai rakétatávolság növelésével felborult az erőegyensúly és további válaszlépést kell alkalmazniuk. Ez egy ördögi kör, amelyből nehezen ugyan, de ki kell szabadulni, hiszen az egész régió destabilizálásáról van szó.

Az ázsiai rakétaválságban egyértelműen látható Amerika szerepe. Korábban az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti megállapodás értelmében a dél-koreai rakétatávolság 300 km-re korlátozódott. Megengedve Szöul számára, hogy 800 km-es hatótávolságú ballisztikus rakétákkal rendelkezzen, Washington egy erős Kína-ellenes lépést tett. Mivel az új dél-koreai rakéták képesek lesznek elérni Kína területét.

Emellett a Pentagon a Szöul által létrehozott légvédelmi és rakétavédelmi rendszert a saját műholdjainak és drónjainak információival szándékozik ellátni. Ez pedig valójában az amerikai globális rakétavédelem ázsiai szegmensének egy újabb eleme. Észak-Korea nukleáris fenyegetése pedig csupán ürügy ennek létrehozására. Ez elsősorban a kínai rakétapotenciál mérséklésére, illetve kiegyenlítésére irányul, azaz Amerika legfőbb potenciális ellensége ellen az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Február 13-án a dél-koreai Honvédelmi Minisztérium azt is bejelentette, hogy cirkáló rakétákat telepített az észak-koreai határ mentén. Ez egész Észak-Korea területén képes célpontok megsemmisítésére, - jegyezték meg a hivatalban. Ez növeli a provokáció valószínűségét mindkét oldalról.

A koreai válság fejlődése csökkenti Kína biztonságát. A szakértők Peking válaszát várják Dél-Korea lépéseire.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 425 megtekintés

Videó: 49 074 080 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055634

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh