Nem egészen két évvel a fukusimai atomerőművet ért szerencsétlenséget követően a Kalifornia partjai mentén fogott kékuszonyú tonhal még mindig sugárszennyezett.

Huszonhárom hónappal az erőművet megrongáló cunamit követően, a szerencsétlenség hatásait még több ezer kilométerre is érezni lehet. Monte Burke, a Forbes újságírója hívja fel a nagyközönség figyelmét a szerencsétlenség okozta károkra és a napokban publikált új tanulmány észrevételeire.

A Stanford Egyetem Hopkins Marine állomásának munkatársa, Daniel J. Madigan által készített új tanulmány szerint a Csendes-óceán keleti része sincs biztonságban a sugárszennyezéstől. A Japán partok mentén kifogott kékuszonyú tonhalak még két évvel a szerencsétlenség után is sugárszennyezettek és az óceán túlpartjáig úszó halak is hasonló jeleket mutatnak. Mivel a viszonylag fiatal halak életük nagy részét a Japán-közeli sugárszennyezett vizekben töltik, még az újszülött egyedek vizsgálata is sugárszennyezettséget mutat.

Sajnos a jelenség megszűnésére nem sok remény van a közeljövőben. Burke leírja, hogy az erőműből továbbra is folyamatosan sugárszennyezett víz folyik az óceánba, ami nem fog csak úgy eltűnni. Néhány nappal ezelőtt például egy Fukusima közelében kifogott murasoi hal vizsgálata azt mutatta, hogy az egyed a tengeri ételekre Japánban megengedett radioaktív szennyezés 2540-szeresét tartalmazta.

Daniel Madigan azt is elmondta az újságírónak, hogy a tonhalakból a sugárszennyezés visszafelé, tehát a tengerbe is szivárog, így a radioaktív szennyezés koncentrációja nem csökken a vizekben.

„A szennyezés a halak izomzatában is jelen van, így maga az úszás folyamata is elősegíti annak kiválasztódását az állatok testéből,” írja a tanulmányban.

Az új tanulmány segít megérteni egy tavalyi munka felfedezéseit, ami azt találta, hogy a halakban található sugárszennyezés nem csökken olyan mértékben, mint ahogyan arra a szakemberek számítottak. „A számok nem csökkennek. Az óceánokban a koncentráció általában csökkenni kezd, amikor elzárják a csapot,” nyilatkozta Buesseler az Associated Press hírügynökségnek még októberben. „Valahonnan mégis céziumot vesznek fel.”

Egyre több fukusimai gyerekeknél észlelnek pajzsmirigy problémákat

A 2011-es fukusimai szerencsétlenségről készült új jelentés szerint a helyi gyerekek több mint 40 százalékánál pajzsmirigy rendellenességet állapítottak meg.

A Fukusimai Prefektúra Egészségügyi Hivatalának Tizedik Jelentése néven, a múlthét elején kiadott felmérés szerint, a 2013. január 13-ig vizsgált adatok azt mutatják, hogy a megvizsgált 94.975 gyerek 44,2%-ánál az ultrahangvizsgálatok pajzsmirigy rendellenességet mutattak ki. Az idő előrehaladtával nemcsak a rendellenességek száma növekszik, hanem azoknak a gyerekeknek a száma is, akiknek 5,1 mm vagy annál nagyobb méretű cisztát találtak a pajzsmirigyében.

A jelentés azt is közölte, hogy a 186 gyanús esetből 10-nél nagy a valószínűsége a pajzsmirigyrák jelenlétének.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 541 257 megtekintés

Videó: 34 665 466 megtekintés

Látogatók

Összesen5647632

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh