A PricewaterhouseCoopers nemzetközi cég nemrégiben újabb energetikai forradalmat jövendölt, ez alkalommal a palaolaj forradalmát. A független szakértők értékelései azonban eltérőek. A többség úgy látja, hogy a közeli évtizedben az energetikában áttörést jelentő fordulat nem várható.

A palaolaj felhasználásának azonban van távlata. Készlete világviszonylatban 13-szor nagyobb, mint a hagyományos olajé. A jelenlegi felhasználási szintet tekintve ez 300 év folyamatos kitermelést jelent. A gond inkább az, hogy a palaolaj kitermelése csak a leggazdagabb lelőhelyeken gazdaságos (ha egy tonna palából legalább 90 liter olaj nyerhető). Szerepe van a rétegvastagságnak is, ami nem lehet 30 méternél kevesebb. Ennek a kritériumnak közel sem minden lelőhely felel meg, még azok közül sem, amelyeket az adott időszakban többé-kevésbé rentábilisnek tekintenek.

Az olajpala-kitermelés költségesebb, bonyolultabb, ezért a palaolaj esetében az önköltsége nagyobb, mint a hagyományos kőolajnál. A másik probléma az, hogy a kitermelést követő 400 nap múlva élesen lecsökken akár 80 százalékkal is - a kitermelt volumen. Az amerikaiakat ezek a nehézségek nem ijesztik el. A XXI. század első évtizedében az olajpalából nyert olaj volumene 111 ezer hordóról 553 ezerre nőtt.

A PricewaterhouseCoopers szakértői úgy látják, hogy a kitermelés növekedése 2035-re elvezet ahhoz, hogy az olaj ára 40 százalékkal csökken a prognózisban megjelölt hordónként 133 dollárhoz viszonyítva. Mindez kihat a világgazdaság jövőjére, miután lehetőség nyílik arra, hogy ugyanazon befektetésekkel nagyobb mennyiséget termelhessenek ki. Vlagyimir Rozsankovszkij elemző nem osztja a PricewaterhouseCoopers optimizmusát.

- Nem értek egyet olyan előrejelzésekkel, miután napjainkban valamennyi palaolaj-projekt önköltsége rendkívül magas. A technológia összefügg az ökológiával is. A lelőhelyek konzerválása nem garantálja, hogy a maradék olajat sikerül elzárnia környezettől.

Ugyanakkor Amerikában az olajpalából nyert olaj komoly forrás az energetikai függetlenség szavatolásában. Nincs kizárva, hogy 2030-ra az Egyesült Államok teljes egészében lemondhatja a Perzsa-öböl országaiból érkező olajszállítmányokat. De a globális kőolaj-és gázpiacon nem várható forradalmi változás - mondja Alekszandr Razuvajev.

- Az olajpala kitermelése nem egyértelmű. Van olyan álláspont, hogy a belőle nyert olajjal alaposan lecsökken a hagyományos kőolaj - és ezzel együtt a földgáz és a villamosenergia - ára. De ezt jelenleg nem tartom valószínűnek. Az olajpala forradalmának kétségét közvetett módon bizonyítja a nyugati cégek érdeklődése az orosz kontinentális talapzat iránt. Vagyis, a hagyományos kitermelés az eljövendő évtizedre is aktuális marad.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 036 megtekintés

Videó: 47 966 808 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887446

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh