Az amerikai képviselőház óriási kiadási összegről szóló védelmi költségvetési törvényt fogadott el szerdán este, amely keretet biztosít az űrhaderő számára, és szankcionálja a két új, Európába irányuló orosz gázvezetéket, az Északi Áramlat 2-t és a Török Áramlatot.

A 377:48 arányban megszavazott, 738 milliárd dollár kiadásáról szóló törvény egy másik újdonsága, hogy három hónapos fizetett szülési szabadságot biztosít a szövetségi intézmények valamennyi alkalmazottjának. A törvénytervezetet most a szenátushoz küldik, amely várhatóan még a jövő héten szintén elfogadja.    

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált a voksolásra. "Hűha, minden prioritásunk bekerült a törvénytervezetbe: a katonák fizetésemelése, a hadsereg újjáépítése, a fizetett szülési szabadság, a határbiztonság és az űrhaderő!" - írta. Hozzáfűzte, hogy szenátusi elfogadása után azonnal aláírja a törvénytervezetet, hogy törvényerőre emelkedhessen.    

A The Wall Street Journal című lap történelminek minősítette a fizetett szülési szabadság törvénybe iktatását: ez a szövetségi intézményeknél 2,1 millió embert érint, akik 2020 januárjától igénybe vehetik akár szülés, akár örökbe fogadás, akár dajkaságba vett gyermekek esetén. A feltétel csupán az egyéves munkaviszony megléte.    

A törvény értelmében 3,1 százalékkal emelik a katonák fizetését, és költségvetési hozzájárulást biztosítanak a hadsereg kötelékében dolgozók lakhatási lehetőségeinek bővítéséhez is.    

Egyértelműen Donald Trump győzelmének tartják az elemzők az űrhaderő kiépítésére elkülönített összeget. Ezzel a gyakorlatban is megvalósítható az Egyesült Államok 2018 júniusa óta tervezett új haderőneme. Trump ugyanis akkor adta utasításba az űrhaderő (Space Force) létrehozását.    

Ugyancsak republikánus győzelemként értékelik az elemzők, hogy az új védelmi költségvetési törvény nem tiltja: az Egyesült Államok déli határain megépítendő falhoz a védelmi költségvetésből különítsenek el összegeket.    

A védelmi költségvetésben a képviselők 300 millió dollárt szavaztak meg Ukrajna támogatására, konkrétan arra, hogy Kijev halált okozó fegyvereket, parti rakétavédelmi rendszereket és rakétaelhárító rendszerekkel ellátott hadihajókat vásárolhasson.    

A törvény a potenciális kínai fenyegetésekre is kitér: büntetni rendeli az Észak-Koreát segítő kínai bankokat, és előírja jelentés összeállítását Kína tengerentúli beruházásairól és Oroszországhoz fűződő katonai kapcsolatairól.    

A rendelkezés kimondja, hogy Washington "egyértelműen támogatja" az emberi jogaikért küzdő hongkongiakat, és felszólít Tajvan védelmi képességeinek erősítésére is.    

Az Északi Áramlat 2 gázvezetéken jövő év közepétől jut el gáz a Balti-tenger alatt Oroszországból Németországba, a Török Áramlat vezetéken pedig januártól a Fekete-tenger alatt Törökországba, onnan pedig Kelet-Európába. Az amerikai védelmi költségvetési törvény büntetni fogja a gázvezetékeket lefektető hajókat és a vezetéképítő munkában résztvevőket. A törvény értelmében a gázvezetékek öt éven át szankcionálhatók, de az amerikai elnök feloldhatja ezeket, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok minimálisra tudta csökkenteni a Kreml képességét arra, hogy saját politikai céljaira használja a gázvezetékeket.   

Adam Smith, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának demokrata párti elnöke a szavazás után úgy nyilatkozott: "ezzel a törvénnyel többet értünk el, mint azt bárki valaha is gondolta volna, tekintettel a Trump vezette Fehér Házra és a republikánus többségű szenátusra. S erre büszkének kell lennünk".   

Andy Kim, a bizottság szintén demokrata párti tagja újságíróknak úgy fogalmazott: a védelmi törvény elfogadásához kikovácsolt széles körű támogatás azt bizonyítja, hogy a kongresszus igenis, működőképes az elnök alkotmányos felelősségre vonását célzó eljárás (impeachment) idején is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 968 megtekintés

Videó: 47 970 123 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887706

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh