Minden alapot nélkülöző és szégyentelen hazugságnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi moszkvai emlékezetpolitikai tanácskozáson az Európai Parlamentnek azt a határozatát, amely egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci Németországot és a Szovjetuniót.

"Nem szűnnek a történelmi igazság eltorzítására irányuló kísérletek. Ezekhez nemcsak a nácik cinkosainak örökösei csatlakoztak, hanem egészen tiszteletreméltó nemzetközi intézmények és európai szervezetek is beálltak a sorba" - jelentette ki Putyin a nácizmus feletti győzelem jövőre esedékes 75. évfordulójának megünneplését szervező Pobeda bizottság ülésén.    

Emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament egy szeptemberi határozata gyakorlatilag azonos szintre helyezte a náci Németországot és a Szovjetuniót.   

"Majdhogynem a náci Németországgal együtt vádolják a Szovjetuniót a második világháború kirobbantásával. Mintha elfelejtették volna, hogy ki támadta meg Lengyelországot 1939. szeptember 1-jén és a Szovjetuniót 1941. június 22-én" - hangoztatta az orosz elnök.    

Nehezményezte, hogy azokat, akik megpróbálják "vitatni ezt a valójában semmivel sem megalapozott, szemérmetlen hazugságot, jó előre a demokratikus Európa elleni információs háborúval vádolják meg". Megígérte, hogy a "hazugságra" Moszkva az "igazsággal" fog válaszolni.    

"Továbbra is beszélni fogunk a Nagy Honvédő Háború (orosz szóhasználatban a második világháború Oroszországot érintő része) eseményeiről és tényeiről, felfedjük és teljességükben közöljük a levéltári anyagokat. Az a benyomás alakult ki, hogy opponenseink némelyike vagy olvasni, vagy írni nem tud, hogy nincs szemük, semmit sem tudnak. Mi pedig beszélni fogunk" - mondta.    

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország újabb adatokat fog nyilvánosságra hozni "a Vörös Hadsereg győzelmeiről és vereségeiről, az orosz hadifoglyok tragikus sorsáról, az illegalitásban harcolók hősiességéről és a kollaboránsok szégyenéről, a holokauszt tragédiájáról és a békés lakosság ellen elkövetett bűntettekről, a nacionalisták, Hitler kegyenceinek gyalázatáról".    

"Meggyőződésem, hogy a történelemben nincsenek és nem lehetnek előnytelen, kellemetlen oldalak. A maga teljességében, egységes egészként van rá szükségünk, nekünk és az eljövendő nemzedékeknek, és ami különösen fontos, minden szépítés nélkül" - fogalmazott Putyin.    

Az EP szeptemberben határozatot fogadott el a történelmi emlékezet megőrzésének fontosságáról Európa jövője szempontjából. Az Interfax hírügynökség összefoglalója szerint a dokumentum jelentős része a szovjet vezetés lépéseinek bírálatával foglalkozott. Egyebek között az állította, hogy a második világháborút a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásával Németország és a Szovjetunió robbantotta ki. A szerzők rámutattak, hogy a szovjetek ebben az időszakban elfoglalták a balti államokat, és megtámadták Finnországot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 535 megtekintés

Videó: 47 973 865 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888006

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh