Az amerikai külügyminisztériumban szóvivője évértékelő blogjában azt írta, hogy Washington 2015-ben békét és biztonságot vitt Szíriába.

John Kirby az Egyesült Államok szíriai szerepvállalását így summázta: "Békét, biztonságot vittünk Szíriába". Dicsérte a "humanitárius segítséget", amelyet Washington a háború sújtotta országnak nyújtott, és John Kerry külügyminisztert is, amiért az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el az elkövetkező béketárgyalásokról.

"Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sok tagja segítséget nyújtott a szíriai népnek a szükség pillanataiban, s a világ e humanitárius segítségét az Egyesült Államok irányította, egészen a válság kezdete, 2011 óta" - írta a külügyi szóvivő. Kirby megfogalmazásában a szíriaiak "nehéz terhet viselnek", de "Kerry külügyminiszter irányításával az ENSZ elfogadta azt az Egyesült Államok javasolta határozatot, amely megteremti Szíria számára az útitervet a továbblépéshez".

Amerikai elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy John Kirby lényegében visszhangozza Barack Obama elnök kommentárját az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban: az elnök ugyanis néhány nappal a párizsi terrorista merénylet előtt azt mondta, hogy sikerült "féken tartani" a szervezet terjeszkedését. A szóvivő pedig most azt írta év végi összefoglalójában, hogy az Egyesült Államok "győzelemre áll az erőszakos szélsőségesek elleni harcban".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4320149

Jelenleg az oldalon

28
Online