Kínának nem kell kataklizmikus mértékű gazdasági lassulással számolnia, a tőzsdék év eleji összeomlása pedig elsősorban a nem kellőképpen átgondolt "circuit breaker" árfolyamfigyelő mechanizmusnak volt tulajdonítható - jelentette ki Joseph Stiglitz Nobel-emlékdíjas közgazdász, a New York-i Columbia Egyetem professzora a Bloomberg tévének Sanghajban adott interjúban.

A kereskedést az év első hetében a kínai tőzsdéken két alkalommal is leállító árfolyamfigyelő automatizmust nem tervezték meg kellő gondossággal - mondta Joseph Stiglitz. A tőzsdei kereskedés felfüggesztése és a jüan árfolyamának a csökkenése sajnos csak súlyosbította a befektetők aggodalmát a gazdasági növekedés további lassulásával kapcsolatban.

Kifejtette: ami a reálgazdaságban és ami a pénzpiacokon történik, az soha nem volt egy és ugyanaz. Ami most Kínában zajlik, az mindenképpen gazdasági lassulás, de semmiképpen nem nevezhető "kataklizmikus" mértékű lassulásnak.

A kínai hatóságok eltörölték az árfolyamfigyelő automatizmust arra hivatkozva, hogy az csak súlyosbította a pánikot, ahelyett, hogy csillapította volna azt. A történtek is azt bizonyítják, hogy az érvényes szabályok igenis számítanak és ugyanúgy alkalmasak a volatilitás fokozására, mint csillapítására - mutatott rá Joseph Stiglitz.

A közgazdász professzor szerint a kínai kormány kínálati oldalra összpontosító reformtörekvései még inkább lassítani fogják a gazdasági növekedést, hacsak nem egészítik ki keresletösztönző intézkedésekkel.

Stiglitz szerint a tervezett reformok elsősorban az állami vállalatok kapacitás- és munkaerőtöbbletének a kezelésére összpontosítanak. "A kínálati oldalra összpontosító reformok azonban nincsenek szinkronban a világgazdasági folyamatokkal" - mutatott rá. "A globális kereslet csökken, Kína pedig már szerves része a világgazdaságnak. Vannak persze a gazdasági teljesítményt befolyásoló belső tényezők is, de ha nem gondoskodnak a kereslet megfelelő mértékű ösztönzéséről, a gazdasági lassulás csak súlyosbodhat" - fejtette ki.

Joseph Stiglitz a Bloomberg tévének adott interjúban elmondta: a volatilis évkezdet megerősítette abban a meggyőződésében, hogy a világgazdaság az idén sem fog jobban teljesíteni, mint tavaly. Rámutatott, hogy az amerikai Fed például már az év eleji piaci zavarok előtt jelezte szándékát a kamatemelések szüneteltetésére, mivel "az amerikai gazdaság még nem gyógyult fel teljes mértékben".

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 247 megtekintés

Videó: 48 313 609 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922643

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh