Európa túl régóta bízik abban, hogy az Egyesült Államok védőernyője alatt működhet, de eközben nem hajlandó észrevenni az intő jeleket. Egy amerikai geopolitikai szakértő szerint az európaiak nemsokára maguk kell elkezdjék megoldani a védelmi problémákat, mert az amerikaiak mindinkább kiábrándulnak a NATO-ból.

Egy a közelmúltban tartott beszédében Donald Trump, a republikánusok elnökjelölt-várományosa arra figyelmeztetett, hogy Európa nem fizet eleget a NATO közös költségvetésébe, és az amerikai adófizetőkön élősködik; saját magát megvédeni nem tudja, és az amerikai hadseregtől vár védelmet, miközben a kiadásokban arányos mértékben osztozni nem akar. Trump ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy nem tartaná problémának a NATO feloszlatását, hiszen az – jelenlegi formájában – elsősorban az amerikai adófizetőket terheli, akik így a NATO feloszlatásával egy hatalmas tehertől szabadulnának meg. Egy amerikai geopolitikai szakértő, George Friedman azonban a Business Insidernek adott interjúja során arra figyelmeztet, hogy Trump kijelentéseit nem szabad egyszerű botránykeltésnek tekinteni: Trump azt mondja, amit a választók hallani akarnak – az Egyesült Államok tényleg kiábrándult a NATO-ból.

“Az elmúlt évtized során a NATO alapjai meginogtak. Európa valós pénzügyi részvétele ebben a katonai szövetségben nem megbízható többé, és az európai országok gazdasági helyzete nem is engedne meg ilyesmit. Az USA azon szándéka, hogy a NATO keretein belül működjön, szintén eltűnt.”

Amikor a NATO-t megalapították, a katonai szövetségnek egyértelmű és jól körülírt célja volt, hogy megvédje Nyugat-Európát a szovjet katonai fenyegetéstől. A Szovjetunió bukása után azonban ez az európaiakra leselkedő veszély nem létezik többé, – de a NATO nem szűnt meg a külső fenyegetés megszűnésével, hanem tovább létezett, miközben egyértelmű volt, hogy létezésének már nincs értelme. Friedman szerint az Egyesült Államok és Európa közti katonai együttműködés régóta alapjaiban megváltozott, a NATO mindössze egy üres kerete egy elmúlt korszak együttműködésének, amitől a gyakorlatban szinte minden esetben eltérnek.

A szakértő szerint a Maastrichti szerződés és az Európai Unió megalapítása voltak azok a mérföldkövek, amelyek végképp elavulttá tették az észak-atlanti szövetséget. Azóta a NATO-nak nincs küldetése, nincsenek egyértelmű céljai, ehelyett a terjeszkedésre összpontosít, és a valós katonai célok helyett a legkülönbözőbb helyi konfliktusokban vesz részt, melyek átmeneti haszonnal járnak. Friedman szerint ez a NATO megítélését tovább rombolja, mert egy katonai szövetség világos, egyértelmű célok mentén tudja igazolni saját működését – a NATO-nak azonban nincs ilyen.

Az amerikai szakértő egyúttal kifejtette, hogy miközben az európai országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a GDP 2%-át katonai kiadásokra fordítják, az Egyesült Államok nincs megelégedve ezzel az összeggel, és ez egyaránt vonatkozik a politikai elitre, valamint a választókra. Az Egyesült Államok a GDP 2,7%-át fordítja a NATO-val kapcsolatos kiadásokra, miközben az európai országoknak már a 2% is hatalmas terhet jelent, így az anyagi terhek eloszlása mindig is aszimmetrikus marad, az európai országok továbbra is az amerikai hadsereg kapacitására hagyatkoznának. “Ez nem egy új probléma, és Trump sem az első, aki rámutatott erre a problémára.” – mondta, hozzátéve, hogy Trump retorikájában ez az elem éppen amiatt népszerű, mert az amerikai választópolgárok számára ez az aszimmetrikus viszony már meghatározó kérdéssé vált.

Friedman szerint a terhek nagy része tényleg az amerikai adófizetőkre hárul, és az amerikai politikai vezetők szintén elvárják, hogy Németország és az Egyesült Királyság vegye át a terhek egy részét. A két ország azonban ehelyett éppen, hogy kevesebbet költ katonai kiadásokra. A szakértő szerint az amerikai közvélemény számára mindinkább meghatározóvá válik ez a probléma, így Európa el kell gondolkozzon azon, hogy saját maga gondoskodjon a kontinens védelméről, mert a politikai folyamatok alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az Egyesült Államok a jövőben is “meg fogja védeni Európát”.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 294 megtekintés

Videó: 48 931 715 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028284

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh