Lóhosszal vezet konzervatív ellenfele előtt a brit Munkáspárt londoni polgármester-jelöltje a csütörtöki szavazás előtt. Sadiq Kahn muszlim, amit ellenfele igyekszik kihasználni. A tét Európa második legjelentősebb személyre szóló választott tisztségének elnyerése.

Sadiq Khan az ellenzéki brit Munkáspárt londoni polgármester-jelöltje 20 százalékponttal vezet konzervatív ellenfele, Zac Goldsmith előtt a csütörtöki választás előtt - jelentette Yahoo News. Ha győz, a toryk legnépszerűbb politikusát, Boris Johnsont követheti a világ legnagyobb pénzügyi központjának élén. Egyben ő lenne az első muszlim főpolgármester.

A brit főváros 8,6 millió lakója nagyon színes képet mutat, ennek ellenére ritka, hogy a helyi választáson fontos kérdésként szerepeljen a jelöltek vagy legalábbis az egyik induló származása. Goldsmith - aki élvezi Dávid Cameron miniszterelnök támogatását - hetek óta ellenfele vallásával kampányol.

Megbánta

Állítása szerint Kahn radikális muszlim hangadók társaságában mutatkozott és "pódiumhoz, levegőhöz és védernyőhöz juttatott" szélsőségeseket.

Khan, aki korábban emberi jogi aktivista volt, ezzel szemben azt állítja, hogy egész életében harcolt a szélsőségesség ellen, és megbánta, hogy egy helyen szerepelt olyanokkal, akik "rémisztő" nézeteket képviselnek.

Szerinte Goldsmith, aki egy dúsgazdag pénzügyi szakember elitképzésen nevelődött fia, olyan módszerekkel akarja megosztani a londoniakat vallásuk mentén, amilyeneket Donald Trump ingatlanmágnás használ az amerikai elnökválasztási küzdelemben. Egyébként is a gazdag felső tízezer tagja, amely elszakadt a mindennapi élettől.

Beléphetnek az ösztönök

Van rá esély, hogy a burkolt rasszizmus szinte öntudatlanul hatni fog a választók egy részére. Olyanokra, akik nem mondanák ki, hogy nem hajlandók Khanra szavazni, azért, mert muszlim, mégis meginognak a szavazófülke magányában - véli Anthony Wells, a YouGov közvélemény-kutató intézet igazgatója.

Ez a hatás azonban valószínűleg nem lesz elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a munkáspárti jelölt egyértelmű győzelmét. Az azonban biztos, hogy Goldsmith kampánya tovább mélyíti az árkot a toryk és a Nagy-Britanniában élő kisebbségek között - tette hozzá a szakember.

Akárhogy is alakul

A két polgármesterjelöltnek ellentétes oldalon áll a közelgő függetlenségi népszavazás kérdésével kapcsolatban is. Goldsmith Nagy-Britannia európai uniós kilépését támogatja, míg Khan maradáspárti. Ugyanakkor kampányukban mindketten tartózkodtak a Brexit ügyének feszegetésétől, mert nem akarták elidegeníteni maguktól az ez ügyben velük szemben állást foglaló szavazókat.

Annak ellenére tartózkodtak a határozott kampányolástól, hogy a kilépés egyik nagy kérdése a londoni City esetleges visszaszorulása a világ pénzügyi rendszerében. Az egyszerűség kedvéért azt mondták a választóknak, hogy mindenképpen harcolni fognak a brit főváros pénzügyi befolyásának megőrzéséért, függetlenül attól, mit hoz a referendum.

Nincs különbség

Ez az ügy is bizonyítja, hogy leszámítva a szakpolitikán túli kérdéseket, nincs érdemi különbség a két jelölt programja között. Mindketten megfizethetőbb lakhatást, a közlekedési beruházások bővítését és a közbiztonság javítását ígérik.

Fontos eleme a londoni polgármester-választásnak, hogy ez a második legnagyobb közvetlen személyes felhatalmazást adó választott poszt Európában a francia államfőé után. Ez a pozíció túlmutat a főpolgármester közvetlen hatalmán - derül ki Tony Travers, a London School of Economics professzorának szavaiból. Egy akkora város, mint London első embere formális mandátumánál jóval nagyobb befolyással bír.

Forrás: napi.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 229 megtekintés

Videó: 48 320 927 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923654

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh