A július 15-i puccskísérletben résztvevők ügyének tárgyalása Törökországban egyre összetettebbé válik, miután egy ügyész kijelentette, hogy a CIA és az FBI biztosított kiképzést annak a mozgalomnak, ami megkísérelte a kormány erőszakos úton való megdöntését.

Az Edirne ügyészség által készített vádirat a lehetséges legszigorúbb büntetést kéri a július 15-i puccsban résztvevők közül 43 személyre. Az ügyészek szerint Fethullah Gülen terrorszervezetének tagjait az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képezte ki. Ez a kiképző tevékenység azokban a kulturális központokban zajlott, melyeket Fethullah Gülen mozgalma működtet, és a mozgalom tagjainak tulajdonában állnak.

Az ügyészség immár nem egy belföldi kormányellenes mozgalomnak tulajdonítja a történteket, hanem olyan eseményként kezelik a július 15-i puccskísérletet, amit amerikai titkosszolgálatok készítettek elő, és amiben a Gülen-mozgalom számos tagja amerikai ügynökként vett részt. A dokumentumban az áll, hogy a bukott puccskísérlet a török államot akarta meggyengíteni, azáltal, hogy teljes egészében megszabadul a kormánytól.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken azzal vádolta az Egyesült Államok közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnokságának vezetőjét, hogy nyíltan a puccsisták oldalára állt. Joseph Votel tábornok ugyanis egyértelműen kijelentette; kiváló kapcsolatot ápolnak a török hadsereg számos vezetőjével, akiket a török hatóságok a puccskísérletet követően őrizetbe vettek. Votel szerint a török-amerikai kapcsolatok megromlása lesz a következménye annak, hogy a hatóságok letartóztatják az ő kiváló kapcsolatait az erőszakszervezetekben. Emellett emberi jogokra hivatkozva sérelmezte az Amerika-barát katonai vezetők letartóztatását.

Az amerikai tábornok kijelentését követően Erdogan azzal vádolta a CENTCOM vezetőjét, hogy nyíltan a puccsisták oldalára áll; emberi jogok miatt aggódnak, ahelyett, hogy elismerésüket fejeznék ki a puccs sikeres leveréséért, és a demokrácia védelméért. Szombaton Erdogan egy újabb beszédében már kijelentette, hogy Fethullah Gülen csak egy gyalogos ezen a sakktáblán, de a puccs kiötlőit amerikai nemzetbiztonsági hivatalokban kell keresni.

A puccskísérlet leverését követően, július 16-án a török munkaügyi miniszter a HaberTurknek adott interjú során szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok próbálta erőszakos úton megdönteni a török kormányt. Július 17-én a kormányfő, Binali Yildirim azt mondta, országa hadban áll minden olyan állammal, ami nyíltan a puccsisták oldalára áll. Később a Yeni Safak napilap címlapon hozta a NATO Nemzetközi Biztonsági Erői (ISAF) parancsnokának fotóját, akit azzal vádoltak, hogy közvetlen irányította a július 15-i puccskísérletet.

Csütörtökön több mint ötezer tüntető vonult fel az Incirlik légibázis mellett – többek között “halál az Egyesült Államokra!” plakátokkal, és követelték, hogy az amerikai katonák hagyják el az országot. Nem sokkal azelőtt a T24 török hírügynökség arról számolt be, hogy tűz ütött ki a NATO Izmir bázisán. Utóbbit később egyértelműen Amerika-ellenes szabotázsakciónak tulajdonították.

Szombaton hétezer fegyveres rendőr zárta el a NATO Incirlik légibázisát. A Hürriyet jelentése szerint a rendőrség információkat kapott arról, hogy egy második puccskísérlet készülődik. A bázisnál több száz Amerika-ellenes tüntető gyülekezett már a rendőrök kivonulása előtt, ám a nyugati hírügynökségek később mindezt úgy kommunikálták le, hogy a rendőrök a tömeg oszlatására érkeznek. A hétezer rendőr azonban amiatt érkezett az Incirlik légibázishoz, mert korábban az ott működő amerikai katonai személyzet szintén részt vehetett a puccskísérletben. Július 17-én Bekir Ercan Van tábornokot, az Incirlik légibázis parancsnokát is őrizetbe vették, mert részt vett a kormány elmozdítására irányuló kísérletben.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 689 789 megtekintés

Videó: 28 786 308 megtekintés

Látogatók

Összesen5225159

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh