Az állattartás az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékáért felelős, amely azonban akár 30 százalékkal is csökkenthető lehetne a megfelelő módszerek alkalmazásával - tájékoztatta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden az MTI-t.

A szervezet egy egyszerűen használható, interaktív programmal (GLEAM-i) kívánja segíteni az állattartással foglalkozó gazdálkodók, döntéshozók és tudósok munkáját. Az eszköz lehetővé teszi, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást, és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is. Az Excel-alapú programban beállítható az ország vagy régió, az állatok száma és típusa is.

A közleményben Anne Mottet-t, a FAO haszonállat szakértője kifejtette, a kormányzati szakértők a GLEAM-i használatával felmérhetik a nemzeti tartalékokat, és döntéseikben az állattartás és a hozzá kapcsolódó ágazatok hatékonyságát célozhatják.

Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenthető egyebek mellett a biogáz generátorok és energiahatékony eszközök szélesebb körű használatával, valamint a takarmányozás, trágyázás és állatgondozás során jó gyakorlatok és technológiák alkalmazásával.

Az egyebek mellett angol, francia és orosz nyelvű program elérhető itt: Kattintson ide...

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 386 megtekintés

Videó: 48 306 156 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921412

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh