Az amerikai hadsereg három radarállomás ellen vetett be Tomahawk rakétákat Jemenben, válaszul az amerikai USS Mason hadihajót ért sikertelen támadásra.

A lépéssel új szintre lépett az amerikaiak szerepvállalása a jemeni válságban, ahol az Iránnal rokonszenvező Houthi-lázadók robbantottak ki polgárháborút 19 hónapja. A jemeni kormány Szaúd-Arábia támogatását tudhatja maga mögött, az USA azonban eddig csak logisztikai segítséget nyújtott a kormányoldalnak, a mai rakétacsapás volt az első közvetlen akciójuk.

A rakétacsapásokat Barack Obama engedélyezte, a Pentagon pedig külön kiemelte, hogy a célpontok a civil településektől távol helyezkedtek el, és a rakéták csak azokat a radarokat célozták, amelyek aktívak voltak az USS Masont ért támadásnál és veszélyt jelentenek a Vörös-tenger hajóforgalmára nézve.

Amerikai tisztségviselők szerint egyre több jel arra mutat, hogy az USS Masont ért támadást Houthi-lázadók vagy velük szövetséges erők követték el, ugyanakkor a Houthik tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz.

Forrás: kitekinto.hu / reuters.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 640 megtekintés

Videó: 47 971 105 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887805

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh