Amerikai elnök évtizedek óta nem beszélget Tajvan államfőjével, hiszen a szigetet Kína a saját tartományának tekinti. Donald Trump most mégiscsak megtette ezt.

Az USA 1979-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, melyet korábban igen aktívan támogatott a pekingi kommunista rendszerrel szemben. 1945 és 1949 között polgárháború dúlt Kínában: a győztes kommunistákat a Szovjetunió, a vesztes polgári oldalt az USA támogatta. Csang Kaj-sek tábornok a vereség után Tajvan szigetén építette ki rendszerét, melynek biztonságát az Egyesült Államok garantálta. 1972-ben Nixon elnök Pekingbe látogatott, és megkezdődött az enyhülés az USA és Kína között. Washington megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajvannal.

Furcsa, hogy több milliárd dollárért adunk el fegyvereket Tajvannak, de annak vezetőjével mégsem beszélünk – írta Twitteren Trump. Csaj Ing-ven asszony, Tajvan első női vezetője gratulált Trump választási győzelméhez. Csaj asszony Demokrata Pártja a függetlenség híve, vagyis azt szeretné, ha Tajvan önálló állam lenne.

Pekingben kínos meglepetést keltett a beszélgetés híre. Kicsinyes tajvani trükk – mondta a pekingi diplomácia vezetője, aki korábban hazája washingtoni nagykövete volt. Pekingben attól tartanak, hogy Trump megpróbál Kína-ellenes koaliciót létrehozni Ázsiában. A megválasztott amerikai elnök meghívta a Fehér Házba Duterte elnököt, aki a Fülöp-szigeteken korábban Amerika-ellenes húrokat pengetett és kurafinak nevezte Barack Obamát. Választási kampánya során Trump élesen bírálta Kínát, amiért magához vonzza az amerikai tőkét, és ezzel több millió amerikai munkahelyet szüntet meg. Washington és Peking eddigi csendes együttműködését viharos időszak követheti, mert az Egyesült Államok számára Kína mind kellemetlenebb vetélytárs a globális gazdasági versenyben.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 848 715 megtekintés

Videó: 49 027 954 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045565

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh