Donald Trump új amerikai elnök arra készül, hogy magas adót vessen ki a Mexikóból érkező importárukra - közölte Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön.

Trump döntésének értelmében az amerikai-mexikói határon építendő falhoz a költségeket úgy teremtenék elő, hogy 20 százalékos adót vetnek ki minden, Mexikóból érkező importárura - mondta Spicer, aki szerint az is meglehet, hogy ez az adótétel egy nagyobb, átfogó adóreform része lesz.   

Spicer leszögezte, hogy az elnök és a republikánusok készülő átfogó adóreformja más országokból importált termékekre is kiterjed majd. A szóvivő hangsúlyozta: "ezzel évente tízmilliárd dolláros bevételre teszünk szert és könnyedén finanszírozhatjuk a fal megépítését is". Majd hozzátette, így elkerülhető az is, hogy az amerikai adófizetők pénzét vegyék igénybe. Jelezte továbbá, hogy az adóelképzeléseket már felvetették a kongresszusi politikusoknak is.   

A Fehér Ház bejelentése azt követően történt, hogy a mexikói elnök, Enrique Pena Nieto csütörtökön reggel lemondta jövő hétre tervezett találkozóját Trumppal. A mexikói elnök ismételten elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését.   

Trump a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozásán csütörtökön délután elmondott beszédében leszögezte: a találkozó úgyis eredménytelen lett volna, és ő már egyébként is más úton akar járni a falépítés finanszírozását illetően, de a falat mindenképpen megépítik, és nem az amerikai adófizetők pénzéből.    

Az Egyesült Államoknak 50 milliárd dolláros (14,5 ezer milliárd forint) kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben.

Donald Trump: eljött az idő az eredmények felmutatására

Amerikaiak tízmilliói helyezték reménységüket a republikánusokba, s most eljött az idő az eredmények felmutatására - hangsúlyozta Philadelphiában elmondott beszédében  csütörtökön  Donald Trump, összegezve eddigi elnöki döntéseit .  Trump az elmúlt évtizedek legaktívabb törvényhozását ígérte honfitársainak. 

Az elnök a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozásán vett részt és mondott mintegy félórás beszédet.     

"Jó dolog nyerni, ugye, ebben egyérthetünk?" - kezdte beszédét Donald Trump, utalva arra, hogy Pennsylvania államban - ahol Philadelphia van - szintén ő nyerte e választást. "Azért vagyunk itt, mert amerikaiak tízmilliói belénk helyezték reménységüket, s most rajtunk a sor, hogy eredményeket mutassunk fel" - hangsúlyozta, s hozzátette, hogy a törvényhozás most olyan aktív lesz, amilyen évtizedek óta nem volt.           

Majd - miután megemlítette a Keystone XL és a Dakota olajvezetékek megépítéséről aláírt elnöki rendeletét - leszögezte, hogy újratárgyalja az Egyesült Államok érvényben lévő kereskedelmi megállapodásait, s a jövőben nem többoldalú, hanem kétoldalú egyezményeket köt majd. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy minden egyes egyezménynek lesz egy olyan záradéka, amely szerint előzetes értesítés után a megállapodás 30 napon belül felbontható.    

A bevándorlást szigorító elnöki rendeletéről megjegyezte: ennek lényege, hogy a "külföldi bűnözők nagyon gyorsan távoznak majd" és a legnagyobb amerikai városokban eluralkodott bűnözés ellen kellő eréllyel fellépnek.     

Trump kitért a mexikói határon építendő falra és arra is, hogy a mexikói elnök pár órával korábban lemondta a találkozójukat. "Mexikó elnöke és én egyetértettünk a tervezett találkozó lemondásában" - mondta, hozzátéve, hogy "a találkozó amúgyis eredménytelen lett volna"."Különben is más utat akarok járni" - fogalmazott, megismételve, hogy a mexikói határon építendő falat nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák majd.    

"Amit az életemben a legjobban csináltam, az az építkezés volt" - fogalmazott, s megerősítette, hogy újraépíti az Egyesült Államok infrastruktúráját, utakat, hidakat, reptereket építtet. "Szörnyűségesnek" nevezve az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvényt, ismét annak teljes visszavonását és új törvény előterjesztését helyezte kilátásba.    

Az elnök ígéretet tett arra is, hogy megőrzi a  választások  tisztaságát. Erről egyékbént csütörtökön délután várhatóan elnöki rendeletet is aláír.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4381973

Jelenleg az oldalon

2
Online