http://komlomedia.hu/11-komlo/7639-iv-nagy-orfui-szalonnafesztival#sigProId69b1d5b316
Beléptünk a novemberbe, deresek a háztetők. Kezdetét veszi a disznóvágási szezon. A munka elvégzésének legjobb módja, ha fesztivált csinálunk belőle. Szombaton, november 5-én Orfűn leshetjük el a disznótoros készítésének csínját-bínját.
Ugyan a csapatok részvételének jelentkezési határideje októberben volt, kóstolóként még részt vehetünk a szalonnafesztiválon. Az eseményt a Mecsek Háza, Orfű, Barlangkutató u 1. szám alatt látogathatjuk meg.
Program:
7.00-8.00 óra között történnek az előkészületek,
8.00-16.00-ig készítik az ínycsiklandó disznóságokat,
13.00 óra zsűrizés,
13.00-17.00 óráig kóstolhatunk bármelyik csapat remekművéből,
17.00 eredményhirdetés.
Egyéb programok:
Barlangtúra
Helyi termék árusok és bemutatók
Kézműves bemutatók és árusok
Csapatok:
Baráti társaságok, civil szerveztetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, cégek.
A csapattagok létszáma: 7 fő
A versenyző csapatok feladata:
A fél disznóból a felsorolt ételek elkészítése, zsűriztetése és kóstoltatása, illetve a legtöbb kóstolójegy begyűjtése.
A következő ételeket kell elkészíteni:
töpörtyű,
pecsenye,
hurka,
kolbász,
szalonna,
pörkölt.
A kóstoltatás folyamata:
A közönség a büfében tud kóstolójegyet venni, amit egy kóstolótálra tud beváltani bármelyik csapatnál. A kóstolótálon a következő ételeknek kell lennie: töpörtyű, pecsenye, hurka, kolbász, szalonna vagy egy adag pörkölt.
Az a csapat kapja a közönségdíjat, aki legtöbb kóstolójegyet gyűjtötte össze.
Kérjük a csapatokat, hogy az ételeket csak a kóstolójeggyel rendelkező vendégeknek kínálják.
A Zsűri:
Szakmai zsűri értékeli az ízeken túl az ételkészítés folyamatát és a díszítést.
A rendezvényt a Pécs Rádió közvetíti.
Forrás: Mecsek Háza Orfű