A titkosszolgálat beszédfelismerő technikák segítségével elemzi ki a telefonbeszélgetéseket.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) képes arra, hogy bizonyos címszavak után kutassa át a hangfelvételeket. Mindez jelentős mértékben megkönnyíti a lehallgatott telefonbeszélgetések kiértékelését. Az NSA erre a célra beszédfelismerő szoftvereket alkalmaz - ezek derültek ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból, amelyekről a The Intercept amerikai blog számolt be.

Az NSA nagy titokban fejlesztette ki a most alkalmazott számítógépes programokat, amelyek segítségével egyrészt felismerhetők a kimondott szavak, másrészt lehetséges a hangfelvételek automatikus leírása. A megoldásokat a titkosszolgálat már élesben használta Afganisztánban, Irakban és Latin-Amerikában. A pontos bevetési körülmények ismeretlenek, a hivatal semmilyen részletet nem volt hajlandó elárulni. A programot senki sem felügyeli, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa például az egész dologról semmit sem tud.

Jennifer Granick, a Stanford Center for Internet and Society munkatársa szerint az emberek nem értik, hogy az ellenőrzés hatékonysága teljesen megváltozott. A kérdés csak az, hogy ha az NSA rendelkezik ezzel a képességgel, akkor hogyan fogja azt alkalmazni. Talán minden amerikai személy beszélgetéseit eltárolja és átkutatja majd?

Thomas Drake nyelvész 2008-ig volt az NSA munkatársa. Közölte, hogy 2001. szeptember 11. után a hivatal mindent elkövetett azért, hogy a már akkor is összegyűjtött hatalmas mennyiségű telefonbeszélgetést és más hangfelvételt kielemezhesse. Az első kutatások már az 1970-es években elkezdődtek. Az igazi kihívást az jelenti, hogy a zajokkal szennyezett szavakat felismerjék. Az első működőképes szoftvert már 2001-re elkészítették, azóta a technológia egyre jobb és olcsóbb lett.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 384 megtekintés

Videó: 49 062 799 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054512

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh