Roland Lombardi francia Közel-Kelet szakértő szerint Európa hibás helyzetértékelés alapján hoz döntéseket a kontinenst sújtó legjelentősebb problémák vonatkozásában; a közel-keleti régióban nem az orosz jelenlét, hanem elsősorban Törökország és Szaúd-Arábia jelent fenyegetést az európai érdekérvényesítésre.

Az elemző az Atlantico magazinban kiadott publicisztikában arra figyelmeztet, hogy Ankara számára egy hatalmas üzlet elvesztését jelenti a terrorizmus elleni harc, ezért elkeseredésében akarja bevonni a NATO-erőket Szíriában, hogy hátráltassa az orosz beavatkozást. Lombardi úgy gondolja, hogy Moszkva céljai Szíriában nem fenyegetést jelentenek a Nyugat számára, hanem épp ellenkezőleg, az európai érdeket védelmezik. Az elemző szerint Oroszország szíriai beavatkozásának három célja van:

1. regionális, illetve globális hatalommá válás azáltal, hogy a beavatkozással demonstrálja: meg tudja oldani a világ más régióinak problémáit, és a Közel-Keleten stabilizáló erőként lép fel,

2. támogatni a szíriai kormányt, ami így szükségképp az al-Kaida és Daesh (Iszlám Állam) tevékenységével szembeni egyetlen erős bástyává válik,

3. harcol a radikális iszlamizmus ellen, ami nem csak a térség országai, de Oroszország számára is veszélyt jelent.

Lombardi felteszi a kérdést: ezek közül melyik célkitűzés jelent fenyegetést a Nyugatra nézve? “Vagy vaknak, vagy komplett idiótának kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa; Oroszország nem csak saját érdekeit védi a Közel-Keleten, hanem egyúttal az európai érdeket is védelmezi – különösen Franciaországét.”

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a novemberi francia terrortámadás előkészületei, és a francia mecsetekben lázító imámok tevékenysége mind közel-keleti terrorszervezetekhez köthető, amiket nem lehet felszámolni úgy, hogy közben a nyugati szövetség egy-egy országa olcsó olajat akar venni tőlük. Ezzel ugyanis a terrorszervezet fennmaradásában és a kaotikus állapotok fenntartásában válnak érdekeltté, nem a háborús régiók stabilizálásában.

Törökország és Szaúd-Arábia ugyan a terrorellenes koalíció része, de kettős játszmát folytat. Lombardi szerint Ankara nemzetközi elszigeteltségbe került, mert a Szíriából és Iraktól elszakított régiókban olcsó olajhoz tud jutni, ennél fogva érdekében áll a radikális iszlamista csoportok kormányra juttatása Damaszkuszban. Ezt a politikát azonban egyedül Szaúd-Arábia támogatja nyíltan, ezért Ankara elkeseredettségében megpróbálja bevonni a NATO-erőket egy Oroszország elleni fegyveres konfliktusba, hogy megakadályozza a helyzet stabilizálását.

Lombardi arra figyelmeztet, hogy Törökország lépései kiszámíthatatlanná váltak, mert az amerikaiakkal már nem egyeznek az érdekei, Oroszországgal pedig egyre fokozódó érdekellentétbe került a török határ felé tartó olajkonvojok lebombázása miatt. A szakértő szerint fokozódik annak valószínűsége, hogy a török hadsereg bevonul és egész régiókat szakít le Szíriáról, hogy a kormány által nem ellenőrzés alatt tartott olajmezőket megkaparintsa.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 863 786 megtekintés

Videó: 49 916 818 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140207

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh