Oroszországot aggasztja Izrael nyílt háborús készülődése Irán ellen. Az orosz külügyminisztérium hivatalosan is elítélte Izraelt Irán ellen buzdító retorikájáért.

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztette a cionista rezsimet, hogy háborús retorikája növeli a feszültséget és súlyos következményei lehetnek.

Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium Biztonsági és Lefegyverzési Osztályának vezetője szerdai nyilatkozatában elítélte Tel-Aviv fenyegető Irán ellenes retorikáját és azzal vádolta Izraelt, hogy a saját maga által gyártott vádakkal csak növeli a már amúgy is magas feszültséget a közel-keleten. Arra figyelmeztetett, hogy az ilyen kitalációk katonai megoldásra ösztönöznek, és súlyos következményekkel járhatnak.

Oroszország az izraeli háborús retorika bírálatán keresztül is támogatja Iránt

A vezető orosz politikus szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos spekulatív nyilatkozatok kevés valóságtartalommal és annál több politikai és propaganda célzattal bírnak és egyáltalán nem veszélytelenek.

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok és szoros szövetségese, Izrael is erősített Irán ellenes nyilatkozatainak hangvételén. A teheráni kormány két legfőbb ellenségének számító ország szerint Irán atomfegyvert próbál előállítani, de mind ezidáig nem voltak képesek elfogadható bizonyítékkal alátámasztani vádjaikat.

Mind az Egyesült Államok mind pedig Izrael rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, köztük nukleáris töltetű rakétákkal. Az Egyesült Államok ENSZ és NATO tagállam is egyben, és ha nem is hivatalosan, de mindenképpen a két szervezet kimondatlan vezetőjének számít.

A világ egyre polarizáltabb

Irán vehemensen tagadja az ellene felhozott vádakat, kitartva amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. A teheráni kormány számos alkalommal nyomatékosította, hogy célja a lakosság energiaszükségleteinek civil úton történő ellátása, hiszen a fosszilis energiaforrások előbb-utóbb Iránban is kiapadnak.

Irán többször is kijelentette, hogy megtámadása esetén Izraelt és annak nemzetközi érdekeltségeit venné célba válaszul, saját védelme érdekében. Irán próbál megfelelni az Egyesült Államoktól és Izraeltől kapott háborús kihívásokra, hogy bebizonyítsa, saját védelmi ereje képes visszaverni bármilyen katonai támadást.

Az Oroszország, Kína, Szíria és Irán alkotta új tengely az amerikai, izraeli, angol és francia örök szövetséggel szemben

Az Egyesült Államok régóta hangsúlyozza, hogy a Fehérház a katonai opciót tartja az egyik első számú megoldásnak Irán atomprogramjának megállítására.

Irán pedig arra figyelmeztetett, hogy akár amerikai akár izraeli támadás esetén 32 amerikai támaszpontot támadna meg a közel-keleten, főleg az olajkereskedelem szempontjában stratégiailag fontos Hormuzi-szoros közelében.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 858 297 megtekintés

Videó: 27 326 662 megtekintés

Látogatók

Összesen5114482

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh