Törvényen kívülinek nevezte a Földközi-tengeri embermentést szabályozó magatartási kódexet elutasító nem kormányzati szervezeteket (NGO) Marco Minniti olasz belügyminiszter egy keddi interjúban, hangsúlyozva, hogy ezeknek az NGO-knak számolniuk kell a következményekkel.

Marco Minniti a Corriere della Sera olasz napilapnak azt mondta: "Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg külföldi szervezeteknek, hogy ne alkalmazkodjanak a kormányunk által hozott és az Európai Unió által engedélyezett döntésekhez" - jelentette ki az olasz belügyi tárca vezetője. Hozzátette: az olasz hatóságok nem akadályozzák meg, hogy a magatartási kódexet elutasító NGO-k kikössenek az olaszországi kikötőkben, de az elutasításnak "következményei lesznek", például az NGO-hajók ellenőrzésének szigorításával.     

A miniszter arra utalt, hogy a következő napokban az olasz pénzügyőrség ellenőrzésnek veti alá a külföldi NGO-k olaszországi kikötőkbe érkező és onnan újraindulni akaró hajóit, mégpedig ezek biztonsági átvizsgálásával, valamint a hajókon dolgozó legénység tüzetes ellenőrzésével. Ez esetleges szabálytalanságokra vethet fényt, és visszatarthatja a hajókat. Az olasz belügyi tárca hangsúlyozta, hogy nem "bosszúról" van szó, de mindez "elkerülhetetlen következménye" annak, hogy egyes NGO-k nem akarják átláthatóvá tenni munkájukat, ahogyan ezt az olasz kormány szorgalmazta.        

A római kormány magatartási kódexe a Líbia és Olaszország partjai között embermentést végző NGO-k munkáját kívánja szabályozni. Ezek többségében nem Olaszországban bejegyzett, de a migránsokat kivétel nélkül a dél-olaszországi partokra szállító szervezetek.    

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik. Az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia területi vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Ezen kívül az olasz kormány minden egyes NGO-hajóra egy-egy olasz rendőrt vagy katonát kíván helyezni az embercsempészek elleni fellépésre.     

A kódexre eddig a máltai székhelyű Moas és a Save the Children mondott igent. A spanyol Proactiva Open Arms mérlegeli a csatlakozást. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elutasította, hogy aláírja a mentés szabályait szigorító javaslatokat, amelyek a szervezet szerint lassítják a mentést. Az Msf nemet mondott arra is, hogy fegyveres legyen a hajóin.  A német Jugend Rettet (Mentő Fiatalság), Sea-Watch és Sea-Eye és a francia SOS Méditerranée "tartózkodott" a kódex aláírásakor.   

Renato Brunetta a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője szerint aki nem írja alá a kódexet, "törvényen kívüli". Brunetta úgy vélte, az az NGO, amely nem akar olasz katonát látni a hajóján, "valamit el akar titkolni". Maurizio Gasparri a FI szenátora szerint az "arrogáns" NGO-kkal szemben szigorú válaszra van szükség.    

Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa, a római szenátus alelnöke szerint a kódexet elutasító NGO-kat ki kell zárni az olaszországi kikötőkből. Ha mégis olasz vizekre lépnek, illegális bevándorlás és embercsempészet bűncselekményét követik el, hajóikat el kell kobozni - hangoztatta Calderoli. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke szerint azonnal le kell állítani az olaszországi partok felé tartó migrációs áradatot. Di Maio blogbejegyzésben azt írta, a nemzeti határok védelme (az embercsempészek gerjesztette migrációval szemben) nem számíthat szégyennek, mivel ezt a józan ész diktálja.      

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi napokban ismét csökkent a migráció mértéke: az év eleje óta több mint 95 ezren érkeztek Olaszországba, ami megfelel a tavaly január és augusztus között érkezettek számának.  

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 831 743 megtekintés

Videó: 49 011 624 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042006

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh