Az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak – adta hírül hétfőn éjjel az erbíli választási bizottság az előzetes eredményt.

A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz – közölte a bizottság, holott korábban 78 százalékos részvételi hányadról szóltak hírek.

A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. Végeredmény legkésőbb három nap múlva várható.

Kurdisztánon a voksolást követően éjszakába nyúló népünnepély lett úrrá: tűzijátékkal, autódudák kórusával, levegőbe lövöldözéssel tudatta örömét a függetlenségre vágyó elsöprő többség.

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaztak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Habár ez utóbbi tartományok és települések közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartoznak, gyakorlatilag a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt állnak.

Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én referendumot tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságban.

Nagyszabású hadgyakorlatot indított Irak és Törökország

A népszavazás lezárultát követően az iraki külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország hadserege nagyszabású közös hadgyakorlatot indított Törökországgal a két ország közös határánál.

A hétfői nap folyamán az iraki kurd régióval közös határ lezárását kérte Haider al-Abádi iraki miniszterelnöktől az iraki parlament – közölte egy parlamenti képviselő. A forrás szerint a parlament a határozatban ezenkívül azt kérte al-Abáditól, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, hogy vezényelje ki a biztonsági erők tagjait a kurdok ellenőrzése alatt álló vitatott területekre, válaszul arra, hogy hétfőn megkezdődött a népszavazás a kurdok függetlenségéről Irakban.

Szintén hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő szankciókkal fenyegette meg az észak-iraki kurd autonóm régiót a népszavazás miatt. A török államfő egyúttal arra figyelmeztette az autonóm régiót, hogy a török haderő “nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot” múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében. “Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk” – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a török haderő tavaly augusztusban Észak-Szíriában indított hadműveletének kezdete óta mintegy 2 ezer négyzetkilométert vont ellenőrzése alá.

A török törvényhozás szombaton újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott mandátumát. A döntés értelmében Törökország – az észak-szíriai Eufráteszi Pajzs hadművelethez hasonlóan – akár katonailag is beavatkozhat Irakban.

A térségben Törökország és Irak mellett Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés felerősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 056 megtekintés

Videó: 48 925 593 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027061

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh