Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között - jelentette a La Repubblica olasz napilap hétfőn.

Az újság szerint a vatikáni közvetítői szerepet arra a november 10-11-i, az atomleszereléssel foglalkozó vatikáni nemzetközi találkozóra időzítik.    

A konferenciára az összes érdekelt fél meghívást kapott. A jelenlegi információk szerint az Egyesült Államok , Dél-Korea, Oroszország magas külügyminisztériumi szinten képviselteti magát.    

Az ENSZ-t Izumi Nakamitsu a világszervezet leszerelési ügyekért felelős vezetője képviseli, a NATO nevében főtitkár-helyettes lesz jelen. Meghívást kapott 11 Nobel-békedíjas is, a többek között az argentin Adolfo Pérez Esquivel, az amerikai Jody Williams, az egyiptomi Mohammed el-Barádei, a bangladeshi Muhámmád Junusz, valamint Beatrice Fihn az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett a Nukleáris Fegyverek Megsemmisítéséért Küzdő Nemzetközi Mozgalom (ICAN) vezetője.    

A találkozón felszólal a Hirosimában ledobott atombomba egyik utolsó túlélője is.     

A lap  utalt arra,  hogy a találkozót Ferenc pápa is kezdeményezte egy olyan, az Egyesült Államok és Észak-Korea között lehetséges konfliktus megállítására, amely  - mint az újság fogalmazott - több ezer áldozatot követelhet és megváltoztathatja a világ egyensúlyát.  Szentszéki források hangsúlyozták, hogy az atomleszerelési találkozó ötlete már régóta napirenden szerepelt, de még időszerűbbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség fokozódásával.  

Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti helyzet súlyosságát mutatja, hogy Ferenc pápa is szerepet vállal az esetleges nukleáris háború megfékezésére - kommentálta a La Repubblica.

Frissítés:

Cáfolták, hogy a pápa közvetítene Trump és Kim Dzsongun között

Cáfolta hétfőn Greg Burke szentszéki szóvivő a La Repubblica arról szóló jelentését, hogy az atomleszereléssel foglalkozó november 10-11-i vatikáni nemzetközi találkozó az észak-koreai válság rendezésére tett erőfeszítése Ferenc pápának Washington és Phenjan között.

A Vatikán közvetíteni kíván az Egyesült Államok és Észak-Korea között az észak-koreai válságot illetően – írta az olasz lap. Hozzátették, hogy a vatikáni közvetítői szerepet az atomleszereléssel foglalkozó november 10-11-i nemzetközi találkozóra időzítik.

A vatikáni szóvivő azonban tagadta az erről szóló értesüléseket, amikor a Vatikán részleteket közölt az említett találkozóval kapcsolatosan, de jelezte, hogy a konferencia része a nukleáris fegyvermentes világ megteremtésére tett vatikáni erőfeszítéseknek.

Ferenc pápa hétfőn meglátogatta a konferencia szervezésével foglalkozó hivatal alkalmazottjait, és arra figyelmeztetett, hogy az "emberiség az öngyilkosságot kockáztatja" a nukleáris fegyverekkel – közölte a Vatikáni Rádióval Flaminia Giovanelli, e hivatal titkárhelyettese.

A katolikus egyházfő korábban mind Washingtont, mind Phenjant arra kérte, hogy lépjen vissza a háború küszöbétől és fogadja el a mások által tett ajánlatokat a közvetítésre vonatkozóan.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 664 736 megtekintés

Videó: 43 937 983 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6234965

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh