Eddig csak a csendes többség utasította el Németországban az euró-mentő csomagokat, csütörtökön azonban majdnem kétszáz vezető német közéleti személy szólította fel irányváltásra a német kancellárt.

„Ebből nagy robbanás is lehet”, kommentálta csütörtök este a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása a százhetven vezető német közgazdász kiáltványát. Ilyen ugyanis eddig még tényleg nem volt. Egy-egy személy eddig is bírálta, inkább csak finoman, a merkeli EU-politikát, az euró megmentéséért tett túlzott német engedményeket – de ezúttal mindennél többen és egyértelműbben álltak ki véleményükkel.

A közgazdászok egyenesen a választópolgárokhoz fordulnak, és arra kérik őket, győzzék meg egyéni képviselőiket arról, „milyen veszélyben van ma a német gazdaság” az eurómentő csomagok miatt.

„Azok a döntések, amelyekre Merkelt a [múlt heti] brüsszeli csúcson kényszerítették, alapvetően helytelenek”, jelentik ki nyilatkozatukban a neves közgazdászok, akik szerint Németország túl sok engedményt tett a dél-európai államoknak. „Nagy aggodalommal” figyelik az aláírók, ahogy „Európa egy bankunió felé halad, ami az euróövezet bankjaiért való közös felelősségvállalást jelenti”.

Mint ismert, Németország vállalta, hogy az euró-mentőcsomagból – így közvetve a német adófizetők terhére – megsegítik a spanyol bankokat. A dél-európai bankok adóssága azonban az állami eladósodottság háromszorosára rúg, és így félő, hogy Észak-Európa ereje és pénze is túl kevés a déli bankok megmentésére. Ha a jelenlegi terveken nem változtatnak, akkor az európai országok között „vitákra lehet számítani”. A közgazdászok szerint a német vezetés „naiv”, ha azt hiszi, hogy lépéseivel megmentheti az eurót. Ehelyett a közgazdászok a német gazdaság összeomlásától tartanak – ami végleg maga alá temetné Európát, vele együtt pedig értelemszerűen a német gazdasághoz ezer szálon kötődő magyart is, a második Orbán-kormány terveivel együtt.

A német közgazdászok szerint az euró-segélycsomagokkal, a spanyol bankoknak juttatandó hitelekkel nem Európát mentik meg; „az egészből a London City vagy a Wall Street bankjai profitálnak”, írják levelükben. Ehelyett az aláírók azt mondják, hogy a csődbe ment bankokat nem az adófizetők pénzén kell helyrehozni, hanem „hagyni kell a bankokat megbukni”. Csak ez felel meg a nyilatkozat fogalmazói szerint a valódi piacgazdaságnak.

A nyilatkozatot Németország legismertebb közgazdasági elemzője, a müncheni Ifo Intézet vezetője, Hans-Werner Sinn kezdeményezte, de pár nap alatt százhetven német közgazdász, egyetemi oktató, bankár, üzletember írta alá a levelet.

Egyes elemzők szerint a mozgolódások akár egy új liberális, EU-kritikus párt alapításának előzményei is lehetnek. Tény, hogy immáron a németek húsz-harminc százaléka kész lenne egy euró-ellenes pártra szavazni, és már többségben vannak azok, akik inkább újra bevezetnék a német márkát.

Forrás: hetivalasz.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 650 megtekintés

Videó: 48 917 879 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025435

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh