Megbírságolhatják azt, aki az Európai Unió határán ki- vagy belépve nem jelenti a vámhatóságoknak, ha 10 ezer eurónál több készpénz vagy értékpapír van nála - figyelmeztet szombati, az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Suller György Attila, az adóhatóság vám- és jövedéki szóvivője az utazási szezon kezdete miatt adott ki közleményt, amelyben felhívja a figyelmet a május 1-jétől érvényes szabályozásra.

Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy azt elhagyó utas, akinél legalább 10 ezer eurónyi készpénz (akár különböző pénznemekben) vagy ilyen összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni - közölte.

A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál vagy egyéb hatóságnál kell megtenni, amelynek illetékességi területén az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.

A jogszabályváltozás miatt a vámhatóság jelentős mértékű pénzbírságot szabhat ki a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Így például 10 ezer és 20 ezer euró közötti készpénz esetén az összeg 10 százaléka lehet a bírság, 20 ezer és 50 ezer euró között 40 százaléka, 50 ezer euró fölött pedig az összeg 60 százalékának megfelelő összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

A szóvivő a közleményben kitér arra is, hogy az egyes tagállamok hatóságai eltérő mértékű bírsággal sújtják az elkövetőt, és az országok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 539 180 megtekintés

Videó: 41 281 439 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6058611

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh