Haladékot kér Görögország pénzügyeinek rendbetételére, de elkötelezett a mentőcsomag fejében kitűzött gazdasági célok teljesítése mellett, és az eurózóna tagja kíván maradni - jelentette be pénteken Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben. A lépés annyiban meglepetést jelent, hogy éppen tegnap érkezett az a hír, hogy a görög fél nem kért lazítást a trojkától a hitelprogramban. A késő esti bejelentés fényében viszont inkább az tűnik valószínűnek, hogy azért nem volt nézetkülönbség a tárgyaló felek között, mert jóváhagyták a lazítást.

A görög miniszterelnök a kormány következő négy évre vonatkozó gazdasági terveit ismertette a törvényhozásban. Azt ígérte, talpra állítja a recesszióban lévő gazdaságot, felgyorsítja a privatizációt, és végrehajtja a szükséges reformokat. "A reformok végrehajtásával nincs gond, azokat kétségkívül végrehajtjuk. Nem gond a kitűzött célok elérése sem, azokat is kétségkívül elérjük. A gond az, hogy véget kell vetnünk a recessziónak" - jelentette ki a görög kormányfő, aki az eredetileg 2014 végéig végrehajtandó kiigazításokkal kapcsolatban reméli, hogy a hitelezőktől haladékot kaphat. Az MTI tudósítása szerint bejelentette, bízik abban, hogy újra lehet tárgyalni a mentőcsomaghoz kapcsolódó pontokat, amelyek megítélése szerint tovább súlyosbítják a görög gazdaság ötödik éve tartó recesszióját.

"Megküzdünk a válsággal, hogy elérjük a kitűzött célokat, és biztosítsuk helyünket az euróövezetben és az Európai Unióban" - szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette: mindezt megnehezíti, ha külföldi tisztségviselők nyíltan azt találgatják, hogy visszatér-e Görögország a drachmához.

Görögország az energiapiac liberalizációját és több állami vállalat, a többi között a vasúttársaság magánosítását is végrehajtja a következő években. Emellett Antonisz Szamarasz bejelentette, átszervezik az állami szektort; a kormány nagyjából tíz állami szerv átalakítását, összevonását, illetve megszüntetését tervezi.

A görög miniszterelnök kifejtette, el kell vetni a megszorításoknak azokat az elemeit, amelyek tovább növelnék a munkanélküliséget. Görögország azt vállalta, hogy 2015 végéig 150 ezer fős leépítést hajt végre a közszférában. Szamarasz pénzügyi amnesztiát is tervez azok számára, akik pénzüket külföldre menekítették Görögországból, mert, mint hangsúlyozta, az ország számára sürgetően fontos, hogy visszanyerje likviditását. Antonisz Szamarasz beszédének elején bejelentette, biztosítani akarja országa helyét az eurózónában, dacolva azokkal, akik megpróbálják ezt meghiúsítani. Elismerte azonban, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által diktált hiánycsökkentő programot gyakorlatilag nem sikerült teljesíteni.

A parlament vasárnap megvitatja a kormány most bejelentett terveit, éjfélkor pedig bizalmi szavazást tart. A hárompárti koalíciónak 179 mandátuma van a 300 fős athéni törvényhozásban, így a kormány minden valószínűség szerint bizalmat kap.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 424 megtekintés

Videó: 47 974 948 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888104

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh