Az amerikai mellett a kínai fél is ezen dolgozik, hogy megalapozzák a hosszabb küldetéseket.

A NASA komolyan foglalkozik a Holdra való visszatérés programjával, ennek kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy februárban jöhet az első Artemis-küldetés, egyelőre még legénység nélkül. Az évtized vége előtt járnánk ismét állandó kísérőnkön, eközben azonban már szeretnék megalapozni a jövőbeni bázisok folyamatos energiaellátását.

Az amerikai ügynökség hivatalos oldalán találjuk meg a projekttel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, itt többek között a High-Assay Low-Enriched Uranium (HALEU) néven futó koncepciót bontják ki részletesen. Ebben már a 2018-ban lezárult tesztsorozatra, annak tanulságaira is építenek, miközben a Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) névre keresztelt, nemrég fellőtt műhold segítségével biztosítanák a folyamatos kommunikációt azon későbbi eszközökkel, amelyek az adott pillanatban nem látnak rá a Földre. A védelmi minisztérium a maga részéről a napokban egy olyan ajánlatot tett közzé, amelyben magánszemélyek és vállalatok együttműködését várják, mégpedig a Holdon elhelyezendő, kisebb atomreaktorokra, azok kialakítására vonatkozóan, ezzel pedig egy újabb problémát küszöbölnénk ki.

A 10 kilowattos egységek a NASA reményei szerint megfelelő módon kiszolgálnák a jövőben odaát felépítendő bázisokat, a nukleáris energia alkalmazása esetében ugyanis nagyjából 10 éven keresztül nem lenne gondunk a folyamatos ellátással. A most közzétett pályázat részeként legfeljebb 5 milliárd dollárral támogatnák a külsős partnerek erőfeszítéseit, nagyon is komolyan gondolják tehát a program fokozatos végrehajtását, bár az ajánlatokat legkésőbb február 17-ig kell eljuttatni hozzájuk. Eközben azonban a kínai fél is valami hasonlón dolgozik, bár az eddig megjelent információk alapján az ő megoldásuk nagyjából 100-szor nagyobb (erősebb) lenne az amerikai változatnál, bár a hivatalos csatornákon keresztül ezt még nem erősítették meg.

Arra számíthatunk tehát, hogy néhány éven belül elindulhatnak majd az első reaktorok a Holdra, ezt pedig a következő évtizedekben követhetik majd a helyszíni, az állandó jelenlétet lehetővé tévő bázisok.

Forrás: sg.hu / nasa.gov / inl.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 318 megtekintés

Videó: 48 322 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923776

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh