Amire az előző alkalommal céloztam az amerikai adósságbesorolás kapcsán, az időközben bekövetkezett: a Standard & Poor hitelminősítő ügynökség az amerikai szuverén adósság jegyzéskilátását stabilról negatívra változtatta. Ez a döntés határozott figyelmeztetésnek számít, és a görög, portugál és ír szuverén adósság legutóbbi leromlását visszhangozza. A 2008. évi gazdasági és pénzügyi válság után a közadósság válsága következik?

Immár jól érzékelhető, hogy a magánadósságok válságát követően, amelyet a Lehman Brothers csődje szimbolizált, teljes gőzzel haladunk az államadósságok válsága felé, mégpedig az Egyesült Államokban, Japánban és Európában egyidejűleg. Már eddig is csak egy javíthatatlan optimista gondolhatta azt, hogy az államok a végtelenségig elviselhetik a közadósság-hegyeket, amelyeket a 2008-as amerikai jelzáloghitel-válság következményeként bajba jutott bankszektor feltőkésítésére és a gazdasági konjunktúra élénkítésére halmoztak fel. Többé ez már nem lehetséges, a tények ugyanis magukért beszéltek: amire hetven éves működése során még nem volt példa, azt a Standard & Poor most meg „merte” lépni azzal, hogy az USA adósság-besorolását „negatív megfigyelés” alá helyezte. Ez azt jelenti, hogy ha két éven belül a világ (jelenleg még) vezető hatalma nem teremti meg a költségvetési egyensúlyát - aminek a választási kampányperiódus közepén nagyon kicsi az esélye -, akkor elveszíti a megbízható adósoknak járó AAA minősítést és a vele járó presztízst.

Ugyanakkor az európai tőzsdék jelentős árfolyameséssel reagáltak arra a hírre, hogy Görögország, Írország és Portugália nem lesz képes időben és maradéktalanul eleget tenni adósságtörlesztésének, tehát elkerülhetetlenné válik az átütemezés. Ez a részleges hiány súlyos veszteségként fog jelentkezni egyes európai bankok mérlegében, az államoknak tehát ismét a segítségükre kell sietniük, erősen kétséges azonban, hogy a piacokon kölcsönökhöz tudnak jutni. Nem is beszélve a szintén komoly fizetési nehézségekkel küszködő Spanyolországról, és persze Nagy-Britanniáról sem feledkezve meg, ahol a gazdaságnövekedés gyakorlatilag megfeneklett. Végül pedig Japán, amely már a cunami és az atomkatasztrófa előtt is nyakig merült az adósságba, egyre kilátástalanabb harcot folytat a recesszió elkerülése végett.

Gazdag István írásának folytatása itt olvasható: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 530 514 megtekintés

Videó: 39 475 592 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955702

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh