A nem megfelelően alkalmazott rágcsálóirtó szerek miatt ismét ragadozómadarak pusztultak el Magyarországon, ezért a Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy az előírásokat betartva, csak zárt térben vagy zárt etetőállomásban használják a mérgező készítményeket.

Az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elhangzott: az utóbbi két évben rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó szerek miatt elhullott ragadozómadarak száma. Az egyes készítmények felhalmozódnak a táplálékláncban, bekerülve a madarak szervezetébe néhány napon belül a halálukat okozzák.   

Orbán Zoltán, az MME szóvivője elmondta, hogy vannak olyan engedélyezett, boltban kapható rágcsálóirtó szerek, amelyek vérzékenységet okoznak. Ezeket a szereket az előírás szerint csak zárt térben vagy zárt etetőállomásban lehet alkalmazni.

A problémát az okozza, hogy néhány gazda nem tudja, vagy nem veszi figyelembe ezt a technológia előírást és kiszórja a szert hektárszám a mezőre. Ezek általában méreggel impregnált búzaszemek, amit a növényevő állatok megesznek - magyarázta a szakember. Ha a gazdák az előírások szerint használják ezeket a szereket, nem okoznak problémát, de ha kiszórják a mezőre, elpusztulnak tőle a nyulak, az őzek és a mérgezett tetemek elfogyasztásával a ragadozómadarak szervezetébe is felhalmozódik a méreg - tette hozzá.   

Elmondta, hogy ismét így pusztult el nyolc parlagi sas. Ez a természetvédő magyarázata szerint azért annyira érzékeny dolog, mert az Európai Unió parlagisas-állományának kétharmada hazánkban él. Amikor ezek a madarak elpusztulnak, nincs elég szaporulat, és nem tud a fokozottan védett faj visszatelepülni például Ausztriába, Szlovákiába, ahonnan már évtizedek óta eltűntek.   

Felidézte, hogy 2015-ben már történt egy nagy mérgezés Békés megyében, ahol 80 őz és tíz mezei nyúl pusztult el egy ilyen szántón, és azóta egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek.    

Ráadásul, mint mondta, a speciális gyógyszerhatóanyagot tartalmazó, vérzékenységet okozó szer, ha csapadékvíz hatására bemosódik a talajba, bekerülhet az ivóvízbázisba, ami az állapotos nőknél magzatkárosító hatást okoz. Ezért például tavaly a lakosság által használható mérgeknél 5-ről 3 ezred százalékra csökkentették a hatóanyagtartalmat.   

"Ezek a vegyszerek nem játékok" - figyelmeztetett a természetvédő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 502 megtekintés

Videó: 47 966 502 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887430

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh