A brit kormány szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak "bőségesen lesz idejük" a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után arra, hogy állandó lakhatási engedélyt nyújtó letelepedett státusért folyamodjanak, és a kérelmeket elbíráló tisztviselők nem köthetnek majd bele "technikai jellegű apróságokba".

A Brexit-folyamatot brit részről irányító minisztérium kedden közzétett néhány részletet az eddig ismert terveken felül arról, hogy a brit kormány elképzelései szerint miként zajlik majd a külföldi EU-állampolgárok letelepedési folyamodványainak elbírálása.
   
A pontokba szedett, "technikai dokumentációnak" nevezett javaslatcsomag szerint - amelyet a minisztérium megküldött az Európai Bizottságnak is a kilépési feltételekről szóló tárgyalási folyamat részeként - a Nagy-Britanniába más EU-országokból érkezett és maradni kívánó külföldieknek a Brexit időpontja után is még két évük lesz a tartós letelepedésre szóló engedély kérelmezésére, emellett törvényben foglalt joguk lesz fellebbezni, ha folyamodványukat a brit hatóságok elutasítanák.
   
A szakminisztérium ígérete szerint a letelepedett státusért folyamodóknak "minimális mennyiségű" dokumentációt kell majd benyújtaniuk jogosultságuk bizonyítására, és az elbírálást végző tisztviselőknek módjuk lesz kapcsolatba lépni a kérelmezőkkel az esetleges "kisebb problémák" megoldása végett.
   
A javaslatcsomag szerint a letelepedett státus kérelmezése nem kerül majd többe a brit útlevelek kiállításáért felszámolt illetéknél.
   
A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni. Gyermekek számára 46 fontba (valamivel több mint 16 ezer forintba) kerül a brit útlevél kiállítása.
   
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy ha a brit kormány térítéshez köti a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai tartózkodási jogának garantálását a brit EU-tagság megszűnése után, a skót kormány ezt a költséget kifizeti a skót közszolgáltatási szektorban, például az állami egészségügyben dolgozó uniós munkavállalóknak.
   
A brit Brexit-ügyi minisztérium kedden ismertetett javaslatcsomagja leszögezi, hogy a tartós letelepedésre szóló kérelmeket csak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodásban foglalt kritériumok alapján lehet elbírálni, e feltételrendszeren kívüli egyéb okokra hivatkozva, vagy "technikai jellegű apróságok miatt" nem lehet elutasítani a folyamodványokat.
   
A külföldi EU-állampolgároknak nem kell majd általános betegségbiztosítást kötniük ahhoz, hogy Nagy-Britanniában maradhassanak, és ujjlenyomatot sem kell  szolgáltatniuk kérelmük elbírálásához.
   
Azt viszont be kell jelenteniük, ha korábban bármilyen bűncselekmény miatt jogerős bírósági ítélet született ellenük, és a hatóságok ellenőrizni fogják azt is, hogy a kérelmezők nem szerepelnek-e a brit nemzetbiztonsági adatbázisokban.
   
A javaslatcsomag szerint ez ésszerű intézkedés annak érdekében, hogy Nagy-Britanniát meg lehessen védeni azoktól, akik súlyos bűncselekményeket követtek el.
   
A Brexit-minisztérium szerint az elbírálási rendszer "digitális, áramvonalas és felhasználóbarát" lesz.
   
A brit kormány június végén ismertetett tervezete szerint - amelyhez a keddi javaslatcsomag újabb részleteket fűz - azok a külföldi EU-állampolgárok, akik egy később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, letelepedett státust kérhetnek, és ha ezt megkapják, ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.
   
A júniusban közzétett tervezet szerint a határnap nem lehet korábbi, mint 2017. március 29., amikor Theresa May miniszterelnök bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, hivatalosan elindítva a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető, alapesetben két évig tartó folyamatot, és nem lehet későbbi a Brexit várható időpontjánál, vagyis 2019. március 29-énél.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 554 megtekintés

Videó: 47 967 544 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887473

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh