Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként -  hangsúlyozta  Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági  Tanácsának ülésén kedden. 

Nikki Haley  úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá" az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.    

Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: "Izrael abban a Jeruzsálemben építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot".    

Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése " helyes döntés volt", és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael "visszafogottan reagált" az erőszakra, és a Hamaszt  vádolta az erőszak kirobbantásával.     

"A mostani BT-ülésen résztvevő  országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael" - fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított,  jóval azelőtt,  hogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálembe.         

Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem  foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben.

 

Erdogan: Netanjahu egy "apartheid állam" miniszterelnöke

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy "apartheid állam" miniszterelnöke, amely ENSZ-határozatokat megszegve több mint 60 éve megszállás alatt tartja egy védtelen nép földjét - írta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Twitter-fiókján.

Bejegyzésében úgy fogalmazott: Netanjahu "kezéhez palesztinok vére tapad és nem tudja leplezni bűneit azzal, hogy Törökországot támadja." A Nagy-Britanniában tartózkodó Erdogan az izraeli miniszterelnökhöz intézve szavait hozzátette: "Akarsz leckét emberiességből? Olvasd el a tízparancsolatot."   

Benjámin Netanjahu néhány órával korábban maga is élesen bírálta Erdogant, amiért a török államfő népirtásnak nevezte a Gázai övezetnél előző nap lezajlott, mintegy hatvan palesztin halálát okozó erőszakos cselekményeket.   

"Erdogan a Hamász egyik nagy támogatója, ezért kétségkívül sokat tud a terrorról és a tömegmészárlásról. Jobban tenné, ha nem oktatna ki minket az erkölcsről" - jelentette ki Netanjahu.   

A török külügyminisztérium Netanjahu szavait követően bekérette Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, majd közölte vele, hogy "az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába". Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét is.   

Erdogan legutóbb tavaly decemberben "terrorállamnak" és "gyerekgyilkos országnak" minősítette Izraelt azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi amerikai nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte.   

Törökország és Izrael hat év viszálykodás után, 2016 júniusától kezdődően állította helyre diplomáciai kapcsolatait, s nevezett ki ismét nagyköveteket Ankarába és Tel-Avivba. Izrael részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját is, így Ankara humanitárius segélyeket küldhetett a térségbe.   

A két ország viszonya 2010 májusában romlott meg, amikor a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.   

A köztes időszakban Erdogan többször nevezte "hitlerinek" is Izrael politikáját.   

Az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, a Gázai övezetben zajló tömegtüntetések során az izraeli hatóságok mintegy 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek. Izrael azzal indokolta a beavatkozást, hogy a katonák a bevett protokoll szerint jártak el, megakadályozandó a palesztinok áttörését a határkerítésen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 592 megtekintés

Videó: 47 968 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887568

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh