Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Ház Rózsakertjében bejelentette, hogy a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót június 12-én Szingapúrban mégis megtartják.           

Az elnök előtte az Ovális irodában a tervezettnél hosszabb ideig, csaknem egy órán keresztül folytatott megbeszélést Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökével, akit Kim Dzsong Un "jobbkezeként" tartanak számon, s amikor kikísérte a phenjani tisztségviselőt, újságírókkal közölte a megbeszélés egyes részleteit.   

Kim Jong Csol Kim Dzsong Un levelét hozta az amerikai elnöknek, aki az újságíróknak "nagyon kedves, nagyon érdekes" levélnek minősítette, bár hozzátette: a levelet még nem tanulmányozta át. Mint mondta: Phenjan akarja az atomfegyver-mentesítést, de a júniusi csúcstalálkozó valószínűleg csak az első lesz az erről szóló találkozók sorában. Trump fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Kínának nagyon jelentős szerepe volt a csúcstalálkozó létrehozásában.        

"Megállapodást fogunk kötni és most megindítjuk az ehhez vezető folyamatot" - fogalmazott Trump, és hitet tett amellett, hogy ezt a tárgyalássorozatot siker koronázza majd. "Nagyon sikeres lesz" - ismételte meg kétszer is. Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett.      

Az egyik újságíró felvetésére Trump elmondta, hogy a Kim Jong Csollal folytatott megbeszéléseken nem kerültek szóba emberi jogi kérdések. Mint mondta: az észak-koreai tisztségviselő az országa ellen hozott szankciókról érdeklődött. "Ezentúl nem használom a maximális nyomásgyakorlás kifejezést" - szögezte le az újságíróknak Donald Trump. Hozzátette: alig várja a napot, amikor feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat. Újabb büntetőintézkedések "százai készültek el", de ezeket az amerikai kormány most már visszatartja.    

Szintén újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök kifejtette: nem hiszi, hogy az Egyesült Államok túl sok pénzt fektet  Észak-Korea megsegítésébe, véleménye szerint Dél-Korea lesz az, amely jelentős összegekkel siet majd Phenjan segítségére.     

Trump kitért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozójára Kim Dzsong Unnal, és - mint fogalmazott - "ez nem tetszett" neki.     

Az elnök elmondta továbbá, hogy Kim Jong Csollal megvitatta a koreai háború végleges lezárását, amely várhatóan egyik témája lesz a szingapúri csúcstalálkozónak.    

Szerinte Kim Dzsong Un irányításával fontos átalakulásokra kerülhet sor Észak-Koreában.   

Donald Trumpot a pénteken kivetett védővámokról is kérdezték az újságírók, s az elnök megismételte azt, amit már a 2016-os elnökválasztás idején is hangoztatott: híve a kereskedelemnek, de csak a tisztességes kereskedelemnek. Ez igaz az Európai Unióra és Kanadára, valamint Mexikóra is - mondta. Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) az Egyesült Államok számára "szörnyűségesnek" nevezte, s ezt szerinte most már az emberek is kezdik átlátni. Leszögezte: híve annak, hogy az amerikai kormány az egyes országokkal külön kössön kétoldalú megállapodásokat.

 

Kreml: Putyin és Kim még idén találkozhat

Még idén létrejöhet Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában újságíróknak.

Peszkov az észak-koreai hírügynökség közlését erősítette meg. Cáfolta viszont azt az értesülést, amely szerint a még csak előkészítés előtt álló megbeszélés helyszíne Peking lenne.    

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy tárcavezetője, az észak-koreai fővárosban tárgyaló Szergej Lavrov oroszországi látogatásra hívta meg Kim Dzsong Unt. Idén van a 70. évfordulója egyébként annak, hogy Moszkva és Phenjan diplomáciai kapcsolatot létesített egymással.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 845 megtekintés

Videó: 47 974 239 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888035

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh