34 milliárd dolláros csomaggal válaszolt Trump 50 milliárd dolláros büntetőakciójára a pekingi kereskedelmi minisztérium. Közölték: még 16 milliárd érkezik, mert pontosan ugyanakkora csomagot küldenek vissza az Egyesült Államokba, mint amekkorát onnan kaptak.

Pekingben hangsúlyozzák: nem akarnak kereskedelmi háborút, de ha Donald Trump rövidlátó módon erre törekszik, akkor megadják neki a választ!

Kína ugyanazt a módszert alkalmazza, mint az Európai Unió: igyekszik olyan termékeket büntetni, amelyeket Trump kedvenc déli államaiban állítanak elő. Így a kínaiak csomagjában is benne van a szója, a whisky, a narancs és a szivar. Novemberben választások lesznek az Egyesült Államokban. Trump pártja, a republikánus jelenleg a kongresszus mindkét házában többséget élvez. Ha ezt elveszítené novemberben, akkor nagyon szűkülne az elnök mozgástere, mert ellenfelei, a demokraták homlokegyenest más elveket vallanak a globális kereskedelemről. Sőt már a republikánus támogatók is kezdenek dühbe gurulni. A Koch fivérek, akik kemény konzervatív republikánusként eddig Trump mögött álltak, közölték: több millió dollárral támogatnak egy olyan kezdeményezést, mely a szabad kereskedelemért lobbizik Washingtonban.

Maga Trump azzal indokolta meg a kínaiakkal szemben bevezetett büntetővámokat, hogy a Szilícium-völgyben felfedezett amerikai találmányokat hírszerzők révén megszerzik a kínaiak, akik ily módon jogtalan előnyhöz jutnak a globális piacokon. Kínának óriási kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben. Ez csípi Trump szemét. Az amerikai elnök macsó viselkedésével az amerikai kisembernek akar imponálni, aki gyakran úgy érzi : az olcsó kínai konkurencia miatt kerül hátrányba otthon.

A probléma ott van, hogy a nagy hasznot Kínában az amerikai multik szerzik, akik sem itt, sem ott nem szeretnek adózni. A hatalmas kereskedelmi deficit jelentős részben olyan kínai termékekből áll, melyeket amerikai cégek gyártottak Kínában. Például az iPhone-ok nagy része így kerül az amerikai piacra. Trump keménykedését sokan PR-akciónak tartják, melynek célja a novemberi választás megnyerése. A kínaiak ugyanis folyamatosan tárgyalnak Trump embereivel és ennek eredményeképp a kereskedelmi háború sokkal inkább látványos, mint vérre menő akciósorozat. Jelenleg még mindkét fél kíméli a másik alapvető érdekeit, hiszen a két óriás: az USA és Kína  nehezen sebezheti meg úgy a másikat, hogy közben magának is kárt ne okozzon.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 905 megtekintés

Videó: 47 970 058 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887701

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh