Kína obszervatóriumot épít a kozmikus sugárzás megfigyelésére, a délnyugati országrészben felállítandó állomásba több mint 1 milliárd jüant (44 milliárd forintot) fektet be - tájékoztatták a Hszinhua hírügynökséget Szecsuan tartományi illetékesek pénteken.

Az obszervatóriumot a Karcö nevű, többségében tibetiek lakta autonóm prefektúra területén, Hajce hegyén építik meg, amelynek átlagmagassága 4410 méter - közölte Cao Csen, a Kínai Tudományos Akadémia nagyenergiájú fizikával foglalkozó intézetének kutatója. Elkészültének várható idejét nem említette.

Cao elmondta, hogy gammasugár-detektorával ez lesz a világ második legdrágább, kozmikus sugárzást mérő obszervatóriuma az Antarktiszon működő, gigantikus IceCube (Jégkocka) nevű obszervatórium mellett.

A kínai létesítmény egymillió négyzetkilométer megfigyelésére lesz képes a sugárzás rendkívül széles tartományában.

A kozmikus sugárzás felfedezése Victor Hess nevéhez fűződik, aki 1912-ben hőlégballonos kísérletei során lett figyelmes arra, hogy a mérésekhez használt műszere annál gyorsabban veszítette el a töltését, minél magasabban jártak. Kutatók megállapították, hogy a kozmikus sugárzás a világűrből származó nagyenergiájú töltött részecskékből áll, amelyek sebessége megközelíti a fény terjedési sebességét.

A kozmikus sugárzás kutatása Kínában 1951-ben kezdődött, az ezzel kapcsolatos tudományos tevékenység jelenleg a Jangbacsain tibeti megfigyelőállomáson koncentrálódik.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 739 220 megtekintés

Videó: 48 946 157 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030765

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh