Hónapok óta zajlik a Kisbattyánba vezető – rendkívül leromlott állapotú út felújítása.

A kivitelező STRABAG derekasan tette a dolgát és szinte pontosan tartotta a határidőket és sokáig úgy tűnt – legalábbis a laikus kívülállók számára – hogy a minőséggel sincs gond. Aztán amikor az aszfaltozás a kisbattyáni buszfordulótól eljutott a kenyérgyári elágazásnál levő hídig, kissé lelassult a tempó.

Néhányan már ekkor elkezdtek aggódni, és aggodalmuk csak fokozódott, amikor a padkák kivitelezése következett. Mert ez a munkafolyamat már koránt sem zajlott olyan bizalomgerjesztően, mint a korábbi tevékenységek. Hogy ezek a padkák milyen minőségben készültek el, arról bárki meggyőződhet, aki ellátogat az adott útra.

Ott ugyanis azt tapasztalhatja, hogy a padka egy részéről a zúzottkő, – amit egy laikusok számára játékszernek tűnő icike-picike úthengerrel tömörítettek – az azóta lehullott csapadéknak, valamint a területen napi rendszerességgel közlekedő, 30-40 tonnás fát szállító kamionoknak köszönhetően már most is a friss aszfaltszőnyeget borítja. Ez nem csupán látványnak csúnya, de rendkívül balesetveszélyes is…

Akárcsak az, hogy az aszfalt és a zúzottköves útpadka közt sok helyütt már most 2-3-5 centiméteres a szintkülönbség. De akad itt még más kifogásolni való is…

Az út két oldalán elhelyezkedő kamionjavító műhely és telephely kerítése melletti vízelvezető árok rendbetétele is része volt a projektnek. Dolgoztak is rajta sokan, sok napot. Hogy milyen eredménnyel, azt a mellékelt fotó alapján döntse el a kedves olvasó.

És mindezek után érkezett a hab a tortán, amit a címben Mikulás-ajándéknak neveztünk.

Lévén, a Kenyérgyárnál levő hídtól a mecsekjánosi elágazóig terjedő szakaszt – több hetes „eltűnés” után (ennyi ideig nem látta senki az adott területen a STRABAG munkatársait) – ezen a napon kezdték el aszfaltozni.

Igaz, itt nem történt semmi olyan, ami a korábban elkészült részeken igen (felmarás, alapozás, megerősítés, stb.) egyszerűen csak elkezdték az aszfaltozást. Hogy az előző napon éppen esett nem kevés eső, s emiatt az úttesten állt a víz és a sár (ezt is fotók bizonyítják), és természetesen ott voltak a korábbi rongálódásokból maradt kátyúk, a munka terv szerint megindult.

Az úttest egyik forgalmi sávja el is készült – a másik oldal maradt másnapra. Hetedikén reggelre annyit javult a helyzet, hogy víz már nem volt az úton… Nem is lehetett, hiszen ezen a napon reggel 7 órakor az adott területen – 7,7 Celsius fokot mutatott a hőmérő! Ekkor pedig a víz megkeményedik és jég lesz belőle! De valószínűleg a STRABAG úgy gondolta, az aszfalt is hamar megkeményedik ilyen hőmérsékleten – így aztán annak rendje-módja szerint meg is kezdték, és délre be is fejezték az aszfaltozást.

Az kérdés, hogy pár kilométerrel arrébb miért kellett órákra lezárni az utat, s ha az ott szakmailag indokolt volt, akkor ezen a szakaszon miért nem ugyanazok a szabályok voltak érvényesek?

Akad azonban még néhány kérdés az eset kapcsán. Vajon miért pont ezen a szakaszon lett a legvékonyabb az új aszfaltszőnyeg, amikor éppen itt a legnagyobb a forgalom?  

Ha ilyen időjárási körülmények közt itt és ekkor lehetett aszfaltozni, akkor vajon miért nem lehet ugyanezt megtenni másutt, máskor (mert ugye mindenki tudja, hogy a közutak fenntartói minden esetben arra hivatkoznak amikor akár csak kátyúzásról, akár komolyabb hibajavításról van szó, hogy fagypont alatti hőmérsékleten nem lehet ilyen munkát végezni).

Érdekes kérdés lehet még az is, hogy amennyiben a most elkészült szakasz kap még egy kopóréteget, akkor hogy fog összejönni a szintkülönbség? Mert az itt található buszmegállót strapabíró, mintegy 40-50 centi vastagságú betonnal erősítették meg, mely most éppen egy szintben van a frissen leterített aszfalttal. És az elágazásnál található két aknafedlap is pontosan az aszfalt szintjében van…

Vagy akkor itt még lesz egy kis „barkácsolás”?

Bár a naponta arra közlekedők nyilván rendkívüli módon örülnek a hosszú évek óta várt felújításnak, ám úgy gondolják, ha nem akar a város 1-2 éven belül jelentős összeget költeni a padka helyreállítására és a tönkrement padka okán letöredező aszfalt javítására, akkor még most, a munka átvétele előtt kell elfogadható minőségben elkészíteni az úttestnek ezt a tartozékát is!