Csaknem 1,1 milliárd forintból, javarészt vissza nem térítendő hazai és európai uniós támogatás felhasználásával kezd hozzá új, épületgépészetben használható hőcserélő rendszer kifejlesztéséhez a mindszentgodisai Caadex Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen.

A bádogos és acélipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Baranya megyei vállalat MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán elnyert 963 millió forintos támogatással együtt 1,075 milliárdos fejlesztési projektet 2025 nyaráig valósítja meg a konzorcium.

Ez idő alatt a cég a PTE-vel közösen olyan hűtőbordás léghűtéses hőcserélő rendszert fejleszt ki, amely a jelenleg ismerteknél jobb hatásfokkal működik a cső és borda közötti hővezető kontaktanyag használatának tökéletesítésével.

Közölték: a kutatói háttér akadémiai részét PTE műszaki karának épületgépész- és létesítménymérnöki tanszéke támogatja, míg a Caadex saját - több sikeres kutatás-fejlesztési projekttel már bizonyított - mérnöki csapatával vesz részt a projektben.

A fejlesztés eredményeként egy olyan termékcsalád jöhet létre, írták, amelynek tagjai széles körben beilleszthetők lesznek épületgépészeti rendszerekbe, ipari folyamatok során felmerülő hőcserélési gépészeti rendszerekbe.

Közölték: a szimulációs eljárásoknak köszönhetően a projekt végén gyakorlatilag azonnal lehetőség lesz az termék elkészítésére a feladatra legalkalmasabb, munkapontra optimalizált modell alapján.

A közelmúltban Komlón üzemcsarnokot létesítő, mindszentgodisai központi telephelyén pedig hasonló létesítménnyel rendelkező, 125 főt foglalkoztató társaság árbevétele 2021-ben 2,189 milliárd forintra nőtt az előző évi 1,124 milliárdról, az értékesítés több mint 80 százaléka az EU-ba irányuló exportból származott. Az adózás utáni nyereség ugyanebben az időszakban 222,58 millió forintról 489,89 millió forintra emelkedett.

Az exportpiacok visszaesése miatt 2022-re 10 százalékos, 2023-ra 30 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolnak, de új partnerek bevonásával próbálják tompítani a negatív hatásokat.

Forrás: MTI