Az elmúlt évek egyre népszerűbb gyógynövényét idén korlátozásokkal gyűjthetjük. A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint ebben az évben az Orfű déli határától Pécs felé a Mecsekszentkút területéig, valamint Árpádtető és Szentkút között tilos a medvehagyma szedése.

A Mecsek két kiterjedt területén idén tilos medvehagymát gyűjteni. Az elmúlt évek egyre mértéktelenebb betakarítása miatt védett növények kerültek veszélybe, a kipusztulás szélére. A tavaszi időszak elején szinte iparág specializálódott a medvehagyma országos terjesztésére. Több helyen látható volt, hogy zsákszámra szedték ezt az értékes gyógynövényt. Nem csoda, hiszen nincsen termesztési költség, a természet ajándéka nem kerül semmibe. Nyugat-Európában olyannyira veszélybe került a folyamatos gyűjtés miatt, hogy védetté nyilvánították.

A 2009. évi, az erdőről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben mindenki csak a saját szükségletének megfelelő mennyiségű gyógynövényt, gombát gyűjthet. A gyógynövény mennyisége nem haladhatja meg fejenként a két kilogrammot naponta. A gyűjtést a nem védett területeken lehet folytatni. Aki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, annak az erdőgazdálkodó társaságnál engedélyt kell kérni, az engedélyt helyben megvásárolni.

A Mecsekerdő Zrt. munkatársai folyamatosan járják az erdőket. A nagy mennyiséget gyűjtőktől elkérik az engedélyt, ennek hiányában elkobozzák a gyógynövényt és feljelentést tesznek. A nem tiltott, de védett területeken gyűjtőknek is erdészeti és zöldhatósági engedéllyel kell rendelkezniük a begyűjtés során. Ennek hiánya akár több tízezres bírságot is jelenthet a medvehagyma kedvelőinek.

Nem is lehet csodálkozni a medvehagyma töretlen népszerűségén. A fokhagyma hatóanyagánál sokkal értékesebb kora tavaszi növény regeneráló, tisztító hatással van a téli lakomáktól elnehezült szervezetre. Vérnyomáscsökkentő, valamint vércukor szabályozó hatása miatt sokan fogyasztják. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, a tavaszi tisztítókúra kedvelt növénye.

Felhasználása igen sokrétű: a sima vajas kenyérre szórt változata mellett igen sok étel egészséges hozzávalója lehet. Pogácsába sütve, saláták alkotóeleme, levesek, mártások kiegészítőjeként használjuk.