Február 6-án mutatják be országszerte a mozikban A feltaláló című, Béres Józsefről, a Béres Csepp megalkotójáról szóló játékfilmet.

A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült új magyar film a Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő eseménysorozat részeként érkezik a mozikba.   

A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének történetét és Béres József kutatónak a hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be. A film cselekménye mintegy tíz évet felölelve Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig.   

Béres József legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben - húga betegsége miatt is - versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.   

Béres József szerepét Gáspár Tibor, feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata alakítja a filmben. További szerepekben többek között Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter és Trill Zsolt látható.   

A 120 perces alkotás forgatókönyvét Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna írta. A Széchenyi-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József (1920-2006) életéről most először készült egész estés mozifilm. Az alkotás a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott, Gyöngyössy Bence rendezte Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de a játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség.   

Petényi Katalin a film csütörtöki sajtótájékoztatóján Béres Józseffel kapcsolatos személyes emlékeit idézte fel, amelyek a forgatókönyv írásakor is inspirálták. Elmondta: Kabay Barnával 2015-ben készítettek egy dokumentumfilmet Béres Józsefről, a kutatások akkor kezdődtek a játékfilmhez. Ihlető forrásként említette Béres Klára Cseppben az élet című könyvét is, amelyben Béres Józseffel a fia által készített interjúk olvashatók. Mint mondta, a kötetből pontosan megismerhették Béres József gondolatait, ami hozzájárult a forgatókönyv hitelességéhez. Emellett felhasználták Nagy László költő naplóját is, aki naponta jegyezte fel Béres Józseffel kapcsolatos emlékeit.   

A forgatókönyvben Béres József életének legdrámaibb szakaszára koncentráltak. A történetben sok valóságos figura, jelenet, de fikció is megjelenik - mondta, hozzátéve, hogy fontos volt számukra Béres József igazság- és hazaszerető, elkötelezett személyiségének megjelenítése.   

Gyöngyössy Bence rendező elmondta: amikor a dokumentumfilm megszületett, akkor merült fel benne, hogy a történetből játékfilm készüljön. Mint mondta, mindig érdekelte az elnyomottak, a kisebbségben vagy a mélyszegénységben élők sorsa, története, a kisembernek a hatalommal vívott harca, napi konfliktusai. Ez a történet is erről szól. "Jó történeteket kell a moziba vinni és ez egy jó történet" - fogalmazott, kiemelve: fontos, hogy ha igaz történettel dolgoznak, akkor az olyan legyen, amely önmagában megáll a lábán dramaturgiailag. Ez a történet ilyen, kalandos, fordulatos és fontos üzenetei is vannak.   

Kabay Barna, a film producere és társ-forgatókönyvírója elmondta: ahhoz, hogy minél autentikusabb legyen a forgatókönyv, szükség van a dokumentumfilmes előkészítésre. Mint felidézte, eredetileg is mozifilmet szerettek volna készíteni a történetből, azonban először a négyrészes sorozat elkészítéséhez találtak partnert, de a forgatás alatt is gondoltak a mozifilm megvalósítására, valójában két filmen dolgoztak párhuzamosan. Mint mondta, fontos számára, hogy ez az alkotás a hatvanas évek óta felnőtt generációkat is megszólítsa, azokat a 20-30 évesek, akik keveset tudnak Béres Józsefről és arról az időszakról.    

Gáspár Tibor elmondta: korábbi munkái alapján kérték fel a szerep eljátszására. "A szerencse fia vagyok, hogy 60 éves koromban a 20. század utolsó harmadának egyik legnagyobb magyarját eljátszhattam. Nem volt nehéz dolgom, mert nagyon közelinek érzem magamhoz őt" - mondta.   

A film operatőre Csukás Sándor, vágója Tusor Bálint és Mózes Gyula István. A produkció a Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül a mozikba. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a film óriási érdeklődésre tart számot, mintegy 70 mozi tűzi műsorra Magyarországon, Budapesten 10 helyszínen látható. A film külföldi bemutatását is tervezik.

Forrás: MTI