A bíróságok nem önmagukért, hanem az ügyfelekért vannak - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének átadási ünnepségén.

"Nagyon sokat teszünk azért országosan, hogy megjelenítsük és mutassuk a körülöttünk élő emberek számára, hogy a bíróság értük van, azért, hogy a jogvitáikat megoldja" - fogalmazott az OBH elnöke. Handó Tünde közölte: ezért is kezdték el az ügyfélközpontok kialakítását, amelyek olyanok lesznek, mint a kormányablakok. "Szeretnénk, ha gyorsan és kényelmesen tudnák ott intézni ügyeiket a polgárok" - hangoztatta, majd az ügyfélbarát digitális bíróságok kialakításának fontosságát is hangsúlyozta.   

Az OBH elnöke szerint bíróságok munkáját bemutató tájékoztatók és kisfilmek különös jelentőséggel bírnak a közigazgatási és munkaügyi bíróságok tevékenységének közérthetővé tételében, majd emlékeztetett arra, hogy eddig kétszer szervezték át az érintett ügyszakokat, amelyek újabb nagy átalakítás előtt állnak.   

Handó Tünde rámutatott, hogy míg 2012 végén 15 ezer közigazgatási ügy volt folyamatban, addig tavaly év végén már csak 10 894. Prognózisa szerint idén újabb 4 százalékkal csökken az ügyhátralék a bíróságokon, majd kitért arra is, hogy a munkaügyi ügyek érkezése rendkívüli módon csökkent. Az OBH elnöke jelezte azt is, hogy a közigazgatási ügyeket illetően a magyar bíróságok a leggyorsabbak a 28 európai uniós tagállam között. Az egy lakosra jutó folyamatban lévő elsőfokú közigazgatási ügyek száma Magyarországon a második a legalacsonyabb, a fogyasztóvédelmi ügyek bírósági felülvizsgálata pedig hazánkban a második leggyorsabb az EU-ban - sorolta.   

A jelenleg 12 bíróval dolgozó, 33 fős összlétszámú Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra idén október végéig 948 ügy érkezett, amiből 743 volt közigazgatási ügy. Az országosan is alacsony átlag 7 százalékhoz képet Pécsett mindössze 3,7 százalék az egy éven túli ügyek aránya - ismertette Handó Tünde, megköszönve az eredményeket.   

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke az eseményen a többi között felidézte a magyar munkaügyi ítélkezés országos és azon belül pécsi gyakorlatának történetét 1945-től kezdődően, egyúttal méltatta a baranyai megyeszékhelyen megvalósult beruházást.   

Sipos Balázs, a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a pécsi postapalota mögött található akadálymentesített épületben hét tárgyalótermet, valamint gyermekmeghallgató szobát is kialakítottak. A dél-dunántúli illetékességi körrel rendelkező bíróság új épülete, annak belvárosi elhelyezkedése miatt a szomszédos megyékből érkezők számára - akár közösségi közlekedéssel is - könnyen megközelíthető - mondta.

Forrás: MTI