Különleges kísérletképpen, ámde hagyományteremtő szándékkal, az országban egyedülálló módon a Bőköz Fesztivál 2018-ban úgy döntött, hogy környezetének védelme érdekében 1000%-ig karbonmentessé teszi a találkozót. Ennek érdekében február 13-án, szerdán a szervezők 30 őshonos fát ültetnek el az ormánsági fesztiválhelyszíneken.

A tudományos klímakutatások mostanra egyértelművé tették, hogy a 21. században soha nem látott küzdelem vár az emberiségre: el kell érnie a Föld légkörében található üvegházhatású gázok mennyiségének kontrollálását.

Számításaink szerint a 2018-as Bőköz Fesztivál alatt mintegy 1525 kg széndioxid került a levegőbe, amelyet itt, a szubmediterrán térségben  2,3 fa tud elnyelni élettartama alatt. Különleges vállalásként nemcsak semlegesítjük a Bőköz Fesztivál széndioxid-lábnyomát, hanem 1000%-os karbon-negativitást érünk el, hiszen ennek több mint 10-szeresét, 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültetünk  el a települések fesztiválhelyszínein!

A csemeték mind az Ormánságra jellemző tájfajta gyümölcsfák, melyek a drávai ártéri gyümölcsészet évszázados hagyományát  jelenítik meg és amely fajták a valamikori itteni paraszti gyümölcsnemesítési kultúrából származnak.

Elültetésükkel nemcsak a Bőköz Fesztivál karbon-lábnyomát semlegesítjük, hanem a génmegőrzés révén hozzájárulunk a táj biológiai sokszínűségének fenntartásához egy olyan időszakban, amikor egész Európa biodiverzitása hatalmas sérüléseket szenved el: pl. a kontinens vizes élőhelyeinek 85%-a megsemmisült, a szántóföldi rovarok fele kihalt.

A Fesztivál szervezőcsapata abban bízik, hogy a példa követőkre talál és Magyarországon egész sorát látjuk majd a karbon-negatív fesztiváloknak.

A faültetés programja:

13.00 Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca

13.30 Tésenfa, Kultúrház udvara (Kossuth L. u. 71.)

14.00 Szaporca, Hétöles-tó

14.30  Kémes, Polgármesteri Hivatal udvara (Kossuth L. u. 18.)

15.30  Drávacsehi,  és a Harangláb közötti útszakasz (Kossuth L. u.)

Az eseményeken mindenkit szeretettel várunk!

Forrás: Janus Pannonius Múzeum