Befejeződött a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében lévő több barlang, köztük az Abaligeti-barlang és a Tettyei-mésztufabarlang, valamint földtani alapszelvények fejlesztését célzó projekt megvalósítása.

A projekt keretében például a 2018-ban több mint 53 ezer látogatót fogadó Abaligeti-barlangban a korszerűsítették a világítási rendszert és kiépítették a barlangi patakot, a barlang levegőjét, illetve élővilágát nyomon követő monitoring rendszert. A tavaly közel 13 ezer látogatót fogadó pécsi Tettyei-mésztufabarlang világítási rendszerét is korszerűsítették valamint e projekt keretében készült el a barlang új, interaktív kiállítása is, amely 2018-ban elnyerte az Év digitális ökoturisztikai élménye díjat. Egyúttal mindkét barlang bejárati környezete is megújult.

Ugyancsak a projekt részeként került lezárásra a Mecsek és a Villányi-hegység területén 11 barlang és üreg, valamint a Szársomlyón 3 egykori bauxittáró. A lezárások célja a denevérek élőhelyének védelme és a személyi biztonság megteremtése volt. A lezárások a területen élő denevérállomány mozgását nem korlátozzák.

A védett földtani értékek közül a cserkúti Czana-dombot, a magyaregregyi Vár-völgy tanösvényt, valamint a villányi Templom-hegyen található földtani alapszelvényeket érintette a projekt. Ezen természeti értékek alaposabb megismerését teszik lehetővé a projekt keretében megújult, frissített tartalommal ellátott tanösvénytáblák. A villányi Ammonitesz tanösvényhez kapcsolódóan parkoló épült, továbbá a tanösvény állomásai között pihenőpontokat alakítottak ki a turisták számára.

Forrás:  Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság / Turista Magazin

Fotók: Gergely Tibor