A celldömölki Soltis Lajos Színház előadása nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

A produkciókat szakmai zsűri értékelte. Ennek tagja volt Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Szávai Viktória Jászai-díjas színművész. A testület a KASZT fődíját a celldömölki Soltis Lajos Színháznak ítélte oda, amely Szigligeti Ede A cigány című népszínművét állította színpadra. A társulat tagja, Temesi Zsolt az előadásban nyújtott játékáért a legjobb mellékszereplő díját is átvehette.   

A második helyezést a győri RÉV Színház, a Kb35Inács és a budapesti FAQ Színház koprodukciójában készült Pillangó című monodráma szerezte meg. Az előadó Balla Richie elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját, míg Szivák-Tóth Viktornak a legjobb dramaturg elismerést ítélték oda.   

A Körmendi Kastélyszínház Társulat Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című darabjával végzett a harmadik helyen. A csoportból Szép Dánielt színészi különdíjjal jutalmazták.   

Ugyancsak ezt az elismerést kapta meg Tóth Zsolt, a komlói Súgólyuk Színház Balfácánt vacsorára című vígjátékában nyújtott teljesítményéért. A produkciót Fajcsi Ferenc állította színpadra, őt a fesztivál legjobb rendezőjének választották meg. A legjobb női főszereplő a pápai S.K. Társulat Furcsa pár női változatában Olivet alakító M. Varga Veronika lett.   

Arany minősítést ítéltek oda RÉV Színház-Kb35Inárcs-FAQ Színház Pillangó című előadásáért, az S.K Pápa Társulat Egy ló besétál a bárba című munkájáért,  a Körmendi Kastélyszínház Társulat A Grönholm-módszer című előadásáért és a komlói Súgólyuk Színház Balfácánt vacsorára produkciójáért.   

Ezüst minősítést vehetett át a székesfehérvári Szabad Színház Mikä Myllyäho Káosz című darabjáért, és az S.K. Társulat Furcsa pár feldolgozásáért.   

Bronzot kapott a veszprémi Alig Színpad Mese, mese átka monodrámája. Az előadó Zalavári András szerzői különdíjban részesült. Ugyancsak bronzot minősítést kapott az Érmihályfalváról érkezett Móka Színjátszó Kör Molnár Ferenc művéből készült A császár című színdarabja.   

Ebben az évben Pataki András fesztiváligazgató 75 előadásból válogatta össze a versenydarabokat. Hoppál Péter a térség országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint záróbeszédében hangsúlyozta: az elmúlt öt év alatt a Kárpát-medence legrangosabb magyar nyelvű amatőr színjátszóinak találkozójává vált a rendezvény, "a határon túli résztvevők jelenléte pedig tovább erősítheti a nemzeti összetartozást (.) erre is büszke lehet a város, a térség".  

Polics József, Komló polgármestere hangsúlyozta, hogy gazdagabbá vált a város a fesztivállal. Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője kiemelte: az elmúlt öt esztendő alatt fantasztikus embereket ismerhettek meg, az egész város a fesztivál mögé állt, rengeteg biztatást, segítséget kaptak és örül annak, hogy amit öt évvel ezelőtt megálmodtak, az valóra vált.

Forrás: MTI

Fotók: KASZT