A komlói közfoglalkoztatási program egyik sikertörténete a tésztagyár, ami a Pénzügyminisztérium ünnepségén elnyerte az Év Széchenyi Vállalkozása fődíját.

Öt évvel ezelőtt a Start közmunkaprogram kínálta lehetőséget kihasználva alapította meg a komlói önkormányzat a városi tésztagyárat. Kezdetben kizárólag közfoglalkoztatottak dolgoztak az üzemben, a termékeket pedig a közétkeztetésben, iskolák, egészségügyi és szociális intézmények konyháján használták fel. Hamar kiderült azonban, hogy a helyi alapanyagokból készült, jó minőségű tésztákra ennél jóval nagyobb kereslet is van.

Az üzem termékei idővel egyre több bolt polcain jelentek meg. Ma már három megye több mint félszáz üzletében lehet kapni a Komlón gyártott tésztákat, emellett tucatnyinál több közétkeztetőnek is szállítanak. A gyár már rég kinőtte a közmunkaprogramot, jelenleg Komlói Tésztagyártó Szociális Szövetkezet néven működik, főállású alkalmazottakkal és folyamatosan bővülő eszközparkkal.

A kitartó munkával, lépésről lépésre történő építkezéssel fejlesztett tésztaüzem a héten a Pénzügyminisztérium által alapított Év Széchenyi Vállalkozása fődíját vehette át az ötvenmillió forint alatti árbevételű cégek kategóriájában. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében átadott kitüntetést olyan cégek kaphatják meg, amelyek innovatív és a helyi erőforrásokra támaszkodó működésükkel segítik az ország gazdasági megerősödését.

„Fontos visszajelzés számunkra ez a díj, hiszen megerősíti azt, amit a közmunkaprogram értékteremtő feladatáról gondoltunk. Ráadásul a sikerhez semmilyen speciális nyersanyagra vagy szaktudásra nem volt szükség, csak egy jó ötletre és sok munkára. Ez a modell más települések számára is példaértékű lehet” – örült az elismerésnek Polics József polgármester, aki külön köszönetet mondott a szövetkezet elnök asszonyának, aki az első pillanattól bízott a sikerben és munkatársaival együtt nagyon sokat dolgozott érte.

Forrás: Komló Város Önkormányzat