Ma Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületi ülése több mint három órán át tartott, pedig csak 12 napirendi pontot kellett tárgyalni.

Az ülés kezdetén Polics József – jogaira támaszkodva – felkérte Ferenczy Tamást, hogy ne üljön a testületi ülés hivatalos asztalánál, hanem üljön ki a közönség soraiba – mindenki döbbenten hallgatott. (A helyhatósági választásokon Polics József 31 szavazattal kapott többet, mint Ferenczy Tamás. A jó erkölcs azt kívánná, hogy nem, hogy felállítja a székéből, hanem alpolgármesterként kellene ott ülnie, hogy a komlói választók másik felének akaratát is tiszteletben tartsa.)

A testületi ülés első részében az önkormányzat költségvetési rendeletének II. fordulós tervezetét tárgyalták. A pénzügyi, ellenőrzési és gazdasági bizottság elnöke Kispál László felszólalásában elmondta, hogy az előző évekhez hasonló költségvetést fognak most elfogadni a kiadások és bevételek tekintetében.

A 2020-as költségvetés szinte ugyanakkora hiánnyal számol, mint a 2019-es.

A költségvetést ugyan elfogadta a képviselő-testület, de Polics József élt polgármesteri vétójogával, és ezáltal nem végrehajtható. Ezért hamarosan újra kell tárgyalni a költségvetést, addig bizonyos mértékig állnak a városban a kifizetések.

2022-ben lesz 100 éves a Komlói BSK. A város több nagyobb rendezvénnyel akar megemlékezni az évfordulóról, ezért egy munkacsoport felállításáról is döntöttek.

A nem költségvetési szervek támogatásánál 56 civil szervezetet támogatott a város. Itt a Baranya Televízió Kft. és a Komló és Térsége Televízió 1.5 milliós támogatását vétózta meg a polgármester.

Itt kell elmondani, hogy a két televízió az elmúlt kilenc évben 250.000 Ft támogatásban részesült – a polgármester által – aminél több helyi adót fizettek be a médiumok Komló város kasszájába, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a város támogatása nélkül üzemelt a két televízió.

Magyar Ferenc a 25 éve működő Komló és Térsége Televízió vezetője egy 15 milliós közszolgálati támogatási javaslatot nyújtott be az önkormányzatnak, hogy egy teljesen új és terjedelmesebb újságot kapjanak a komlóiak otthonaikba, ezen kívül meg szeretnék újítani a komlo.hu weboldalt és a televíziókat is további közszolgálati produkciók legyártására sarkallnák.

Ígéretük szerint nem akarnak pártpolitikát szolgálni, a komlói lakosság érdekeit tartanák a legfontosabbnak. Sajnos ezt is megvétózta a polgármester.

Döntöttek a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgatójáról. Az erőmű vezérigazgatója Mayerhoff Attila fogja ellátni az igazgatói teendőket 2023 végéig, miután lemondott igazgatótanácsi posztjáról, és helyére Hegedűs Norbertet választották meg. Ugyanígy irányította Vida János is a két céget 2010 előtt. A költségvetés itt is megtakarítást remél.

Az Altáró utca 2. alatti ingatlan bérbeadásáról is döntöttek, de a Gizella u. 1. sz. alatti ingatlan eladásáról is döntöttek úgy, hogy a vevő 2023-ig építeni fog az ingatlanra.

Az ülés 18:15-kor ért véget. Előre láthatóan a jövő héten is lesz testületi ülés a költségvetés elfogadása miatt.