Másodszor nyerte el a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Megbízható Munkaadó Díját a pécsi székhelyű HAUNI Hungária Gépgyártó Kft. Az elismerést egy szigorú kritériumrendszer alapján ítélik oda azoknak a vállalatoknak, akik hét különböző területen is kiemelkedőt nyújtanak munkavállalóik számára.

Egy cég legfontosabb értékét a munkavállalói jelentik. Különösen igaz ez a magas hozzáadott értékű, nagy szakértelmet kívánó ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokra, mint amilyen a pécsi HAUNI Hungária. A megye legnagyobb iparvállalatának számító társaság ennek megfelelően megkülönböztetett figyelemmel kezeli jól képzett szakembergárdáját, amit legjobban az országos szinten is kiemelkedő, 5% alatti munkavállalói fluktuáció bizonyít.

Többek között ezt a hozzáállást is jutalmazta a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, amikor 2018 után másodszor is odaítélte a Megbízható Munkaadó Díjat a vállalatnak. A kitüntető címet azok a cégek nyerhetik el, akik hét területen egyaránt kiemelkedően teljesítenek és az előírtnál többet nyújtanak munkatársaiknak. Az értékelési szempontok között szerepel a bérezés és egyéb szociális-jóléti juttatások, az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása, a családbarát munkaszervezés és ehhez kapcsolódóan az atipikus foglalkoztatási formák elérhetősége, a szakmai-nyelvi képzésekhez és továbbképzésekhez való hozzáférés és az egyéni fejlődési lehetőségek megteremtése.

A veszélyhelyzet idején különösen felértékelődött a munkavállalókkal szembeni felelősségvállalás. A HAUNI Hungária az elsők között, már február végén többlépcsős tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a járvány hatásait minimalizálják és a munkatársak egészségét megőrizzék. A fókuszba a megelőzés és a távolságtartás került. A hatvan év feletti és megváltozott munkaképességű munkatársak kötelezően otthonról dolgoztak vagy fizetett távollétet kaptak.

A tömegközlekedést használók bejárását kis csoportokban, megfelelő óvintézkedések mellett szervezték meg egy pécsi szolgáltató igénybevételével, ezzel egyúttal a helyi gazdasági szereplőket is támogatva. Az irodák helyett mintegy 300 fő otthonról végezhette munkáját, az  üzemcsarnokokban pedig szigorú távolságtartási protokoll mellett, megfelelő védőeszközökkel ellátva folyt a munka. A HAUNI saját kontaktkutatási rendszert dolgozott ki, így megbetegedés esetén azonnal vissza lehetett volna keresni, kivel került kapcsolatba az érintett, ám erre végül szerencsére nem igazán volt szükség.

A járvány alatt több hónapra elegendő vitamint osztott szét a társaság a munkatársak között. Ugyanakkor előrehozta a SZÉP kártyára járó kifizetéseket és az extra adóterheket is vállalva a teljes első félévi összeget mindenki az adott körülmények között leghasznosabb vendéglátás zsebbe kapta. A kedvezményes adózást lehetővé tevő kormányrendelet megjelenése után keletkezett többletpénzt szintén a munkavállalók kapták.

A járványhelyzet okozta extra terhelés – a távolabb élő családtagoktól és a barátoktól való kényszerű távolságtartás, a gyermekek otthoni oktatása, a folyamatos védekezés a fertőzés ellen – mindenkit megterhelt, ezért a HAUNI munkatársai számára elindított egy mentálhigiénés támogatóprogramot, amelyen keresztül anonim módon kérhetnek a nap 24 órájában szakértő segítséget. A szülőket pedig a munka és gyermeknevelés dupla súlyától a nyári táboroztatás támogatásával igyekszik kicsit megszabadítani a vállalat.

A HAUNI nem csak az aktív kollégákra gondolt: felvették a kapcsolatot a cég nyugdíjasaival és a kijárási korlátozások idején alapvető termékeket tartalmazó csomagokat vittek házhoz nekik. Emellett természetesen a vállalattól már megszokott társadalmi felelősségvállalás sem maradt el, de ebben az időszakban kifejezetten a PTE Klinikai Központját és annak munkatársait támogatták folyamatosan olyan adományokkal, amelyekre a visszajelzések alapján éppen szükség volt. 

A HAUNI Hungáriánál a korai helyzetfelismerésnek és a határozott intézkedéseknek köszönhetően a  járványhelyzet sem hozott leállást vagy tömeges elbocsátásokat. A termelés folyamatos, a bérek és juttatások emelkednek, és a vállalat jelenleg is keres új munkatársakat.

Forrás: HAUNI Hungária Gépgyártó Kft.