Baranya megye két meghatározó - gazdasági, illetve idegenforgalmi - szereplője, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) és a Pécsi Állatkert az elmúlt években több vonalon indított együttműködést.

A tavalyi év során a DDC betonadománya jóvoltából elkészült új fókamedencét az idei nyár utolsó hétvégéjén adták át ünnepélyes keretek között. Az eseményen a látogatók, az állatkert dolgozói és az adományozók együtt ünnepelték a Donka és Bonifác életterét növelő új medence megépítését.

A projekt elkészültét követően – a vírushelyzet adta lehetőségeket szem előtt tartva - 2020. augusztus 29-én ünnepélyes keretek között, az Állatkertek éjszakája c. rendezvényen került sor a medence átadására.

Az átadón Bognár Szilvia, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere, Müller Ádám az építmény elkészültét támogató Duna-Dráva Cement Kft. beremendi gyárigazgatója, valamint Szauer Zsolt a Danubius Beton Dunántúl Kft. ügyvezetője vettek részt. A fókapár látványos borjúfóka tréninggel köszöntötte a látogatókat, majd egy kvíz zárta az eseményt.

A fókamedence megépítéshez szükséges betonmennyiséget a DDC adományként biztosította, amely meghaladta a 41 m3-t. Az anyag helyszínre szállítását és pumpálását a DDC leányvállalata, a Danubius Beton Dunántúl Kft. szintén adományként végezte.

A medence egy szinte minden oldalon lekerekített legyező alakot formál, amely rengeteg ívből áll, egyenes felületet alig tartalmaz. A zsaluzása igazi kihívás volt a tapasztalt és sokat látott kivitelező szakembereknek is, csaknem az összes felhasználandó darabot egyedileg gyártatták le. A betonozás után az íveket annak megcsiszolásával és a műgyantázással tökéletesítették, ezzel garantálva a fókák biztonságát és a színvonalas végeredményt.

A Duna-Dráva Cement Kft. számára kiemelten fontos a természeti értékek védelme, a helyi közösségek és a fiatal generáció támogatása, éppen ezért társadalmi felelősségvállalási programjai mellett különböző együttműködések révén folyamatosan támogatja a térség fejlődését.

Forrás: Duna-Dráva Cement Kft.