A Mecsek sajátos földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően különleges mikroklímával és élővilággal rendelkezik. A hegység gerince választóvonal: az északi oldalon és a völgyekben hűvösebb az idő és többször esik az eső, míg a déli oldalon szárazabb, kissé mediterrán jellegű az éghajlat.

Ez magával hozott a napsütötte lejtőkre jellemzően délebbi területeken honos fajokat. A különleges klímaviszonyok pedig csak itt előforduló növényritkaságok megtelepedését is segítették.

A Pécsvárad feletti, déli fekvésű gyepeken él a kék atracél. A Délkelet-Európában gyakori faj hazánkban védett ritkaság. A késő tavasszal nyíló, értelemszerűen kék virágú növény különlegessége, hogy egy rá specializálódott rovarfajjal él együtt. Az atracélcincérnek nemcsak kizárólagos tápláléka az atracél, hanem petéit is a növény szárába rakja. A többi cincérhez hasonlóan hosszú csápjairól könnyen felismerhető bogár szigorúan védett. Ugyancsak a balkánról származik a szennyes ínfű. Ez az ajakosvirágú növény különös nevét a fehér színű virágait behálózó, lilás színű csíkokról kapta.

Előfordulnak azonban a Mecsekben olyan fajok is, amelyek jellemzően északabbra honosak. Ilyen például a havasi tisztesfű, ami – ahogyan a neve is utal rá – az Alpok és a Kárpátok magasabb hegyeiben honos. Egy méteres magassága és jókora levelei ellenére virágai rendkívül aprók, ezért a kirándulók többsége nem is figyel fel rájuk. Pedig érdemes, hiszen hazánkban egyedül itt fordul elő ez a faj. Hasonlóan szerény külsejűek a különféle nőszőfüvek, de köztük is akad olyan, amelyet Magyarországon eddig még csak a Mecsekben figyeltek meg.

A Mecsek különleges növényvilágának felfedezésére indulókat számos, jól kiépített turistaútvonal és sokféle élmény várja: a festői patakvölgyek, a regéktől övezett régi várromok vagy éppen a nemrég megépült új kilátó a Zengő csúcsán. Az erdő kincsek azonban az erdőben maradva jelentik a legnagyobb értéket. A kirándulók számára ezért alapvető szabály, hogy maradjanak a kijelölt útvonalakon és ne szedjék le, ne tapossák össze az erdei növényeket.

A Pécsvárad melletti Dombay-tónál hamarosan elkészül az a vadonatúj látogatóközpont, ahol a környék látnivalóiról és a hozzájuk kapcsolódó mondákról, érdekességekről tájékozódhatnak a betérők.

Az építkezés a TOP-1.2.1-15 számú, „Zengő kincse - A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése” című európai uniós projekt része. Ennek keretében a Pécsvárad és a megye önkormányzata, valamint a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi beruházásokra. A projekt legfontosabb elemei az épülő látogatóközpont és a nemrég átadott új kilátó a Zengőn.

Forrás, fotók: Baranya Megyei Önkormányzat