Várnagy Kinga pécsi színésznő adja elő az Anyanyelve magyar című monodrámát a Bóbita Bábszínházban a Lénárd Kata Emlékalap támogatására hétfőn este - közölte a Pécsi Közösségi Alapítvány az MTI-vel.

A szervezet közleményében azt írták, hogy a megérintő és emberi, napjaink valóságára és nehézségeire reflektáló, élőben és online is megtekinthető monodráma az idén januárban, 48 évesen elhunyt pécsi pszichológus, Lénárd Kata életének állít emléket.    

Parag Csillát, a Pécsi Közösségi Alapítvány kurátorát idézve azt írták, hogy az igaz történet egy Németországba disszidált, de hazavágyó pécsi szinkrontolmács nő életéről szól, a mű egy önvallomás a kitartásról, magányról, anyaságról, a célok fontosságáról és a túlélésről.    

A közleményben kitértek rá: Lénárd Kata kiemelkedő személyiség volt Pécs és Magyarország szociális szerveződéseiben: szerepe volt a Bátor Tábor alakulásában, segítette a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeket és családjaikat, tagja volt a hazai klinikai pszichológia meghatározó alakjainak összefogásaként megalakult Korai Kötődés Munkacsoportnak.    

Parag Csilla az MTI érdeklődésére közölte: az előadással kapcsolatos költségek kifizetése után a jegyárakból megmaradó pénz a Pécsi Közösségi Alapítvány elkülönített számlájára, a Lénárd Kata Emlékalapba kerül. Az emlékalap segítségével két díjat alapítottak, azokat először 2022 februárjában, Lénárd Kata születésnapján adják át az arra érdemeseknek.    

A Lénárd Kata-díjra olyan személy vagy csoport jelentkezhet vagy jelölhető, aki szakterületeket integráló perspektívával rendelkezik, érték számára a társadalmi felelősségvállalás és a kirekesztett, bármilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok felkarolása, aki értőn reflektál az egyéni és társadalmi traumákra, segíti ezek áldozatait, alkotó módon áll hozzá a lélektani, művészeti kezdeményezésekhez.    

A Különc-díjat az érdemelheti ki, aki nézetei, elgondolásai, cselekedetei alapján több elismerést, figyelmet érdemelne.    

A díjazottak a támogatói közösség elismerésének kifejezése mellett, egy pécsi képzőművész alkotását kapják és pénzdíjazásban részesülnek.    

Az Anyanyelve magyar című előadást november 29-én, hétfőn este hat órakor mutatják be a pécsi Bóbita Bábszínházban, melyet online is közvetítenek.    

Az előadásról és a támogatásról részletek a pecsikozossegialapitvany.hu oldalon találhatók.

Forrás: MTI