Egy nehéz időszak után ismét élettel, jókedvű gyermekhangokkal telt meg a Városi Sportközpont június 16-án. 50 éves lett a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál!

A Nyíregyházáról, Szolnokról, Pécsről, Kaposvárról érkező gyermekkórusok a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola tanulóival igazán remek hangulatot varázsoltak a fesztiválra különleges és gazdag repertoárjukkal.

– Nevezzük ezt egy újabb születésnapnak, mely reményeink szerint egy újabb fesztiválsorozatot indíthat útnak. A 300 mosolygós fiatal aki most énekel, hitet és reményt ad a fesztivál újjászületéséhez. A Komlón fellépő gyerekek – az Amerikai Egyesült Államoktól Szentpétervárig, Tajvantól Izlandig, Finnországtól Ciprusig, Izraeltől Norvégiáig – ha Magyarországról hallanak, nekik nem Budapest, hanem a Mecsek kanyargós utcáitól, lépcsőitől érdekes kisvárosa jut eszükbe, ahol családtagként fogadták őket – mondta el Kertész Attila karnagy, egyetemi docens ünnepi beszédében.

A Gálahangversenyen részt vett Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is, aki meleg szeretettel üdvözölte a rendezvényt.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy legalább 50 évre vissza tudok gondolni. Amikor Kodály Zoltánnal jártunk itt az iskolában, felejthetetlen emlékeim adódtak és csodálatos dolgok történtek. Mert Kodály műveket énekelni ritkán hallottunk olyan szépen és jól, mint itt, Komlón. Most ugyan ünnepnap van, de mi sokszor voltunk hétköznapokon is a komlói iskolában. Egy ilyen hétköznapon megvártuk a kicsengetést és a kórus összegyűlt a zsibongóban egy gyönyörű Angyalok és pásztorok című művet énekeltek. Kértek Kodálytól művet, kaptak is jó nehezet, nem is nagyon énekli más ezt a Harasztosi legények című darabot. Komlón győzött az érték. Ezt az értéket először is fel kell fedezni, aztán meg kell becsülni, aztán dolgozni kell érte, hogy a mienk legyen, és akkor lehet másnak is átnyújtani. Ezek az értékek nemcsak zenei területen mutatkoznak meg, hanem nyelvi területen, emberi vonatkozásban is – elevenítette fel városunkhoz fűződő emlékeit Kodály Zoltánné.

A kórusfesztivál hagyományos záróakkordját: Kodály, (Berzsenyi): A magyarokhoz című monumentális kánonját a kórusok a közönséggel együtt énekelték, vezényelt Tóth Ferenc, Liszt Ferenc-díjas karnagy, magyar-ének szakos tanár, mindenki Feri bácsija.

Képriportjaink a Gálahangversenyről:

Gálahangverseny a Városi Sportközpontban 2022. június 16-án.

50 éves Kórusfesztivál, Gálahangverseny 2022. - I.

50 éves Kórusfesztivál, Gálahangverseny 2022. - II.