Az ausztrál őslakosok már több mint 2000 éve termesztettek banánt egy új régészeti kutatás szerint.

A 2145 éves leleteket - banán-mikrokövületeket, kőszerszámokat, faszenet és támfaltöredékeket - az ausztrál kontinenstől északra, a Torres-szoros egy kicsiny szigetén tárták fel ausztrál régészek.   

"Kutatásunk azt mutatta meg, hogy a Mabuyag-szigeti őslakosok bonyolult és sokoldalú növénytermesztést folytattak legalább 2000 évvel ezelőtt" - mondta el a BBC News hírportálnak Robert Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Sydney-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport vezetője szerdán.   

Történelmi szempontból eddig úgy tekintettek a Torres-szorosra, mint a növénytermesztő új-guineai őslakosok és az ausztráliai, vadászó-halászónak bélyegzett bennszülöttek közötti választóvonalra.   

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a két régió között a szoros inkább a növénytermesztési eljárások "hídja vagy szűrője" volt - folytatta Williams.   

A földművelés rendszere a korabeli helyi táplálkozási szokásokat tükrözte, melyek jellemző alapanyagai a jamgyökér, a taró és a banán.   

Széles körben elterjedt nézet szerint Ausztrália és a Torres-szoros őslakosai nomád vadászó-gyűjtögető népek voltak, amikor a brit gyarmatosítók megérkeztek. Történészek szerint azért tagadják a britek az őslakos mezőgazdaság bizonyítékait, mert így arra hivatkozhatnak, hogy a területen nem élt letelepedett lakosság.   

Ausztráliában nem örvend nagy ismertségnek az őslakosok földművelése, az elmúlt évtizedben zajló kutatás azonban ráirányította a figyelmet a gyarmatosítás előtti ausztrálok mezőgazdasági, technikai és építési tevékenységére.

Forrás: MTI / bbc.com