Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta - közölte szerdán az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA), amely szerint jó eséllyel 2020 lesz az eddig mért három legmelegebb év egyike.

A szeptemberi globális átlaghőmérséklet 0,97 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (15 Celsius-fok), és 0,02 Celsius-fokkal haladta meg a két korábbi csúcstartót, 2015 és 2016 szeptemberét - olvasható a NOAA honlapján.     

Az elmúlt 15 évben mérték a tíz legmelegebb és az elmúlt hét évben a hét legmelegebb szeptembert a világon.    

Az év eddig eltelt része a második legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszak volt, 1,2 Celsius-fokkal meghaladva a 20. századi átlagot és mindössze 0,04 Celsius-fokkal elmaradva a 2016-os év rekordmeleg azonos időszakától.    

A januártól szeptemberig tartó időszak az északi féltekén - 2016-tal karöltve - az eddigi legmelegebb volt, míg a déli féltekén a negyedik legmelegebb.    

A NOAA kutatói szerint a statisztikai elemzések azt mutatják, hogy 2020 nagyon nagy eséllyel az eddig mért három legmelegebb év egyike lesz a világon.    

Idén szeptemberben mérték az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését. A 14 legkisebb minimális éves jégkiterjedést az elmúlt 14 évben jegyezték fel.    

Európa, Ázsia és a Mexikói-öböl az eddigi legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszakon van túl, míg Dél-Amerika és a Karib-térség a második legmelegebben. Egyetlen szárazföldi vagy óceáni területen sem mértek rekordhideget az év eddig eltelt részében.    

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) adatai is azt mutatták október elején, hogy az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon.

Forrás: MTI / noaa.gov