Elképesztő szerencse és tehetség is szükséges ahhoz, hogy valaki felvételt készítsen a Föld egyik legritkább teremtményéről. Sergey Gorshkov fényképésznek ezt a feladatot sikerült megoldania, amikor megörökített egy szibériai tigrist Oroszország távol-keleti régiójában, és ezzel kiérdemelte az ÉvTermészetfotósa címet 2020-ban, derült ki a kedd esti díjátadón.

Az Ölelés címre hallgató fotón a tekintélyes állat átkarol egy fát, hogy megjelölje azt a szagával. Az orosz fotósnak 11 hónapjába tartott, mire sikerült lencsevégre kapnia az intim pillanatot rejtett mozgásérzékelő kamerájával.
A férfinak a szerencse mellett természetesen a tudására is szüksége volt, hiszen pontosan tisztában volt vele, hol kell rögzítenie az eszközeit.

Oroszország keleti részén a szibériai tigriseket a kihalás szélére sodorták a vadászok, és becslések szerint alig néhány száz él belőlük a vadonban. Ráadásul élelem híján is vannak, ugyanis az általuk tápláléknak tekintett szarvasok és vaddisznók állománya is csökken, ezért hatalmas területeket járnak be, hogy ne maradjanak éhen.  

A fények, a színek, a textúra. Olyan, mint egy olajfestmény– mondta Roz Kidman-Cox, a zsűri elnöke.

A fiatalok fődíját Liina Heikkinen érdemelte ki drámai fotójával, ami egy vörös rókát ábrázol, amint próbálja az általa elejtett apácalúd maradványait magánál tartani, miközben testvérei árgus szemekkel nézik őt.

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

Forrás: Sokszínű Vidék